Τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο

από | Δεκ 28, 2020

Χριστούγεννα στον κόσμο. Πώς γιορτάζουν, ήθη και έθιμα των γιορτών

Λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας το 2020 σκεφτήκαμε να σας μεταφέρουμε μερικά από τα έθιμα άλλων λαών που αφορούν στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή. Γιορτάζεται ωστόσο διαφορετικά από χώρα σε χώρα και αυτό έχει να κάνει ως επί το πλείστον με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα του κάθε λαού. Κάθε χώρα έχει τις δικές της παραδόσεις για τα Χριστούγεννα. Αν και πολλοί τις ξεχνούν ή τις θεωρούν ξεπερασμένες, κάποιοι άλλο τις αναβιώνουν κρατώντας ζωντανά τα έθιμα του τόπου τους.

 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα πιο παράξενα για μας χριστουγεννιάτικα έθιμα.

 

1. Αγγλία

Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούν τα καλτσάκια τους – Christmas Socks – στο τζάκι ή στα πόδια του κρεβατιού για να τα βρουν γεμάτα με μικρά δωράκια όταν ξυπνήσουν το πρωί.

Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι. Καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή. Σύμφωνα με τη παράδοση, όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.  

Στην ύπαιθρο, μπορεί κανείς να δει μίμους να εκτελούν Χριστουγεννιάτικη παντομίμα και να τραγουδούν τα κάλαντα, τριγυρίζοντας στους δρόμους. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

 

Χριστούγεννα

 

2. Γαλλία

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στίς 24 Δεκεμβρίου . Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως από στρείδια.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Père Noël. Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

 

Χριστούγεννα

 

3. Ιταλία

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα τη παραδοσιακή Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια.

Τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά γλυκά και ξηρούς καρπούς. Παρ’ όλο που υπάρχει Άγιος Βασίλης, ο Babbo Natale, τα δώρα φέρνει η Strega Befana, στις 6 Ιανουαρίου, η οποία πετά πάνω από την Ιταλία με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα παιδιά.

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι πλούσιο, με βάση το κρέας και καταναλώνεται στο σπίτι, παρέα με συγγενείς. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές, αλλά το πανετόνε (του Μιλάνου), το παντόρο (της Βερόνας) και το τορρόνε (της Κρεμόνας)  είναι  διαδεδομένα  σε  όλη την  Ιταλία.  Χαρούμενο κλίμα και προσμονή για τα Χριστούγεννα δημιουργεί η μουσική που παίζουν σε διάφορα σημεία των πόλεων οι zampognari, μουσικοί ντυμένοι με παραδοσιακές στολές που παίζουν με γκάιντα παλιές μελωδίες.

 

 

4. Γερμανία

Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Αρχίζει πολύ νωρίς και όλο αυτό το διάστημα ονομάζεται Adnent. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού, γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες  χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο.

Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz“. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

Για την περίοδο αυτή του Advent φτιάχνουν ένα ημερολόγιο ‘’Adventskalender’’, που είναι συνήθως μεγάλο και τοποθετείται στον τοίχο. Έχει πορτούλες με αριθμούς από το 1 έως το 24, δηλαδή από την 1η μέχρι την 24η Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε μέρα τα παιδιά ανοίγουν μια πορτούλα και τα περιμένει μια έκπληξη (ένα σοκολατάκι, μία ζωγραφιά ή ένα μικρό παιχνιδάκι).

Στις πόλεις σε διάφορες πλατείες υπάρχουν Χριστουγεννιάτικες αγορές. Πρόκειται για υπαίθρια σπιτάκια ξύλινα, πολύχρωμα, στολισμένα γιορτινά. Εκεί βρίσκει κανείς Χριστουγεννιάτικα στολίδια, χειροποίητα δώρα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά, ζεστά λουκάνικα, μπύρα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά κουλουράκια.

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων.

Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ. Όποιος ανοίξει την πόρτα τους δωρίζει γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπαλτάζαρ) και το τρέχον έτος. Το γκράφιτι αυτό θεωρείται ότι φέρνει γούρι και γι’ αυτό δεν το σβήνουν.

 

Χριστούγεννα

 

5. Ισπανία

Τα Χριστούγεννα είναι μια έντονα θρησκευτική γιορτή στην Ισπανία. Ο προστάτης άγιος της χώρας είναι η Παναγία και η περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου, την γιορτή της Άσπιλης Σύλληψης. Κάθε χρόνο γιορτάζεται μπροστά από τον μεγάλο γοτθικό καθεδρικό ναό της Σεβίλης και η τελετή ονομάζεται «ο χορός των έξι». Σε όλα σχεδόν τα σπίτια στην Ισπανία υπάρχει μινιατούρα της φάτνης μέσα στην οποία ήρθε στον κόσμο ο Ιησούς. Η μικρή αυτή φάτνη λέγεται «naciemento».

Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά.

 

 

6. Σουηδία

Την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η “Λουτσία” – σύμβολο του φωτός- συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια. Ταυτόχρονα τραγουδά παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου τραγουδιού “Σάντα Λουτσία”.

Οι θρύλοι της Λουτσίας γεννήθηκαν στις Συρακούσες της Σικελίας περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα). Κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.

Μετά το φαγητό, όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους. Τα δώρα τα φέρνει ο Jultomten, ένα ξωτικό που μένει στη σοφίτα, αν υπάρχει. Είναι ανάλογο του Nisse της Δανίας. Ο Jultomten προστατεύει την οικογένεια και το βιός της. Σήμερα, σε πολλά νοικοκυριά κάποιος μεταμφιεσμένος σε ξωτικό επισκέπτεται το σπίτι φορτωμένος με ένα πελώριο σάκο γεμάτο δώρα.

 

Χριστούγεννα

 

7. Ολλανδία

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο. Τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της).

Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ). Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου. Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas. Τα Αλεξανδρινά αποτελούν και εδώ μέρος της εορταστικής διακόσμησης.

 

 

8. Ρωσία

Στην Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο, να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ». Την παραμονή των Χριστουγέννων οι πιστοί τηρούν αυστηρή νηστεία και οι ορθόδοξοι χριστιανοί, στολίζουν τα σπίτια τους με κλαδιά ελάτου. Επίσης τηρούν και τις επισκέψεις τους στις εκκλησίες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και να «αγιαστούν».

Νηστεύουν την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Αφότου γίνει αυτό, τρώνε «sochivo» ή αλλιώς «kutia. Ένα φαγητό από σιτάρι ή ρύζι που σερβίρεται με μέλι, παπαρουνόσπορους, φρούτα (κυρίως αποξηραμένα όπως σταφίδες) και ψιλοκομμένα καρύδια. Το «kutia» τρώγεται συνήθως μέσα από ένα κοινό μπολ, και δεν μοιράζεται σε ξεχωριστά πιάτα. Με την πράξη αυτή να συμβολίζει την ενότητα.

Στο παρελθόν, μερικές οικογένειες διατηρούσαν ένα έθιμο σχετιζόμενο με το φαγητό αυτό: πετούσαν μια κουταλιά προς το ταβάνι και αν το φαγητό κολλούσε, θεωρείτο πως το σπιτικό θα απολάμβανε καλή τύχη και συγκομιδή κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκείνης.

Τα κάλαντα ακούγονταν σ’ ολόκληρη την ορθόδοξη Ρωσία. Οι ερμηνευτές αυτών των ασμάτων ευχόντουσαν κάθε ευτυχία στο σπίτι και στον νοικοκύρη, και εκείνος, ανάλογα με το πόσο ευκατάστατος ήταν, τους έδινε χρήματα και σπιτικές πίτες.

 

 

Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού λοιπόν, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Η καθεμία προσφέρει τη δική της πινελιά στο πνεύμα των ημερών και διατηρώντας παραδόσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας ζωντανές. Όπως ακριβώς και ο συμβολισμός των Χριστουγέννων.

Οι χώρες και οι λαοί τους τιμούν την έλευση του Χριστού και προσμένουν το νέο έτος μέσα από μοναδικά έθιμα.

7 + 3 =

Τελευταία Νέα

Popular Education Abbreviations

Popular Education Abbreviations

Μυστικά της Συντομογραφίας: Εκπαιδευτικές Διαδρομές στα Αγγλικά!   Καθώς βαδίζουμε στην εκπαιδευτική μας πορεία, συναντάμε ένα πλήθος από συντομογραφίες που συχνά μας φαίνονται σαν ένας άλλος κώδικας. Ξέρατε ότι υπάρχουν συντομογραφίες στα αγγλικά που μπορούν να...

Διαβάστε Περισσότερα
Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον τρόπο που λέμε την χρονολογία στα Αγγλικά και θα προσπαθήσω να σου δώσω παραδείγματα έτσι ώστε να σε βοηθήσω να το καταλάβεις πρακτικά και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαβάσεις ένα έτος να μην κολλήσεις!!!     Οι...

Διαβάστε Περισσότερα