Καθώς πλησιάζει το Πάσχα έρχονται στο μυαλό μας, φαγητά που με βάση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, τα βρίσκουμε στο Πασχαλινό τραπέζι.
Τα φαγητά και οι λιχουδιές αυτής της πολύ σημαντικής γιορτής είναι αναρίθμητα. Σε όλο τον κόσμο, το φαγητό του Πάσχα είναι τόσο διαφορετικό, όσο και οι διαφορετικοί πολιτισμοί που το γιορτάζουν.
Εμείς μπορεί να περιμένουμε το τσουρέκι, τη μαγειρίτσα, το αρνί και το κατσίκι, άλλες χώρες, όμως, έχουν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις την περίοδο του Πάσχα.
Θα ταξιδέψουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να πάρουμε μια γεύση από τα πασχαλινά τραπέζια πριν το γιορτάσουμε και φέτος.
1. Μεγάλη Βρετανία: Simnel Cake
Χρονολογείται από αιώνες. Το κέικ simnel είναι ένα κέικ φρούτων που αρχικά τρώγεται την Κυριακή της Σαρακοστής. Το κέικ ολοκληρώνεται με ένα στρώμα αμυγδαλόπαστας και 12 μπάλες αμυγδαλωτά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους 12 Αποστόλους. Οι Βρετανοί αγαπούν τα fruit cakes και για αυτό δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι.
2. Ηνωμένο Βασίλειο: Hot cross buns
Ή αλλιώς μικρά γλυκά ψωμάκια, που θυμίζουν το δικό μας τσουρέκι, είναι γεμιστά με σταφίδες και ξεχωρίζουν γιατί στην επιφάνεια τους έχουν ένα σταυρό φτιαγμένο από λευκό γλάσο, που συμβολίζει τη σταύρωση. Το hot cross bun τρώγεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Καραϊβική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τον Καναδά.
3. Ισπανία: Rosquillas & Mona de Pascua
Στην Ισπανία το Πάσχα φτιάχνουν ντόνατς, τα rosquillas που συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη, άλλα είναι αρωματισμένα με δεντρολίβανο, ενώ μερικά εμποτίζονται σε λικέρ γλυκάνισου. Το Mona de Pascua, είναι ένα δημοφιλές πασχαλινό κέικ, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μοιάζει με ένα μεγάλο ντόνατ, με ένα βρασμένο, σφιχτό αβγό στην κορυφή του.
4. Ιταλία: Colomba di Pasqua
Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, που θυμίζει περισσότερο panettone και είναι γεμιστό με ζαχαρωμένα φρούτα. Γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.
5. Γερμανία: Σούπα chervil, Kerbelsuppe
Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία έχει και μια άλλη ονομασία: Gründonnerstag ή αλλιώς “Green Thursday” και τότε είναι που οι Γερμανοί φτιάχνουν πράσινα φαγητά. Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης συναντάμε και την πράσινη σούπα chervil, η οποία είναι πολύ δημοφιλής. Μία Σούπα με πράσινα βότανα και μυρωδικά, κυριαρχεί το φρέσκο κρεμμυδάκι, ο άνηθος και ο μαιντανός.
6. Γαλλία: Αρνίσιο μπούτι
Κοντά στα δικά μας έθιμα φαίνεται ότι είναι και το Πάσχα στη Γαλλία, αφού και εκεί προτιμούν αρνάκι, μόνο που αντί για ολόκληρο αρνί στη σούβλα βάζουν στο φούρνο αρνίσιο μπούτι γνωστό ως «le Gigot d’agneau Pascal». Η συνταγή του ιδιαίτερα απλή, το κρέας είναι καρυκευμένο με σκόρδο και βότανα όπως το δενδρολίβανο, και στη συνέχεια καβουρδίζονται.
7. Πολωνία: Λευκή σούπα borscht
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ αυτή η λευκή σούπα, που φτιάχνεται με αλεύρι σίκαλης, λουκάνικα και βραστά αβγά.
8. ΗΠΑ: Ψητό χοιρινό
Πολλές αμερικανικές οικογένειες σερβίρουν ψητό χοιρινό το Πάσχα, το οποίο συχνά γλασάρουν με μέλι και καστανή ζάχαρη ή το καλύπτουν με φέτες ανανά.
9. Σλοβενία και Κροατία: Pinca
Πρόκειται για ένα ένα γλυκό ψωμί, με σταυρό στη μέση, που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
10. Βραζιλία: Paçoca de amendoim
Πρόκειται για καραμέλες που είναι ταυτόχρονα γλυκές και αλμυρές και φτιάχνονται με τριμμένα φιστίκια, αλάτι, ζάχαρη και ενίοτε με αλεύρι από κασάβα (ρίζα από ξυλώδη θάμνο που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική).
11. Μεξικό: Capirotada
Ένα πολύχρωμο επιδόρπιο, η capirotada είναι μια πουτίγκα ψωμιού με ξηρούς καρπούς, φρούτα και τυρί παλαίωσης. Σερβίρεται όλη τη Σαρακοστή, ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή. Το ψωμί εμποτίζεται σε σιρόπι από ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο. Η capirotada συμβολίζει τη σταύρωση: τα μπαστούνια κανέλας αντιπροσωπεύουν το σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.
12. Ρωσία: Pashka
Σερβίρεται στο τέλος του πασχαλινού γεύματος και είναι μια αλμυρή τούρτα από τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένο όμορφα με αποξηραμένα φρούτα. Σημαντική λεπτομέρεια, στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»).
13. Πορτογαλία: Bacahau à Gomes de Sá
Το Bacahau à Gomes de Sá είναι η πορτογαλική λέξη για τον μπακαλιάρο και αυτό το παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο περιέχει εκτός από μπακαλιάρο, πατάτες, κρεμμύδια και αυγά.
14. Κύπρος: Φλαούνες
Οι φλαούνες είναι ειδικά ψωμάκια γεμάτα με τυρί και σταφίδες, που ετοιμάζονται την Μεγάλη Παρασκευή και τρώγονται την Κυριακή του Πάσχα στην Κύπρο.
15. Ελλάδα: Τσουρέκι – Αρνί
Τι να πούμε για το δικό μας τσουρέκι, το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα; Δεν μπορούμε να φανταστούμε Πάσχα χωρίς το αφράτο τσουρέκι, σκέτο ή με σοκολάτα και διακοσμημένο παραδοσιακά με κόκκινα αβγά. Επίσης, κυρίαρχα στοιχεία της γαστρονομίας του Πάσχα, είναι το αρνί και το κατσίκι. Μία παράδοση που ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και σιγά – σιγά κυριάρχησε σε ολόκληρη τη χώρα.
Καλό Πάσχα! Happy Easter! ¡Felices Pascuas! Frohe Ostern!
God påske! Szczęśliwej Wielkanocy!
Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Επικοινωνία, στο Γαλάτσι. Πάντα δίπλα σας, με κύριο μέλημα μας την σωστή εκμάθηση Αγγλικών των παιδιών μας! Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος της οικογένειας της Επικοινωνίας, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας.
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.21.39.438 Κινητό τηλέφωνο: 69.72.73.73.72 e-mail: info@epikinonia-school.gr