Sankt-Martinstag: Η ημέρα του Αγίου Μαρτίνου

από | Νοέ 10, 2022

Ημέρα Αγίου Μαρτίνου (11 Νοεμβρίου)

Martinstag (11.November)

 

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε τη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου. Παρόλο που ο Άγιος Μαρτίνος πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 397, κηδεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου με πολύ μεγάλη προσέλευση πληθυσμού, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή έγινε η ημέρα μνήμης του.

Για τα παιδιά είναι μια ξεχωριστή μέρα, η λεγόμενη Martinstag, μέρα γιορτής, κατά την οποία πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας χάρτινα φαναράκια και τραγουδώντας παιδικά τραγούδια, και μαζεύουν δώρα και διάφορες λιχουδιές.

Παιδιά όλων των ηλικιών διασχίζουν τις συνοικίες ακολουθώντας τον Σανκτ Μάρτιν, έναν καβαλάρη ντυμένο με τη ρωμαϊκή στολή του λεγεωνάριου, σε μια πομπή (Laternenumzug) με χρωματιστά φαναράκια (Laterne) και τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Μαρτίνο (Martinslieder).

 

 

 

 

Ποιος είναι όμως ο Άγιος Μαρτίνος?

Ο Άγιος Μαρτίνος της Τουρ, γεννήθηκε γύρω στο 316 μ.Χ. στην Παννονία (στη σημερινή Ουγγαρία). Ο Μαρτίνος ήταν στρατιώτης και υπηρέτησε στον ρωμαϊκό στρατό σε ηλικία 15 ετών. Μια μέρα, συνάντησε έναν φτωχό ζητιάνο σε έναν δρόμο το χειμώνα. Ο ζητιάνος ήταν ντυμένος με λίγα ρούχα και τον παρακάλεσε να του δώσει ένα δώρο. Τότε αυτός χώρισε τον μανδύα του με ένα σπαθί και έδωσε στον ζητιάνο το μισό του μανδύα, σύμφωνα με τον μύθο, γιατί τον λυπήθηκε.Το ίδιο βράδυ, λέει η ιστορία, είδε τον Ιησού στον ύπνο του να φορά τον χιτώνα και να είναι σαν ζητιάνος.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να βαπτιστεί ο Μαρτίνος, να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία και να γίνει μαθητής του διάσημου εκκλησιαστικού δασκάλου Ιλαρίου. Αργότερα, ο Μαρτίνος χειροτονήθηκε επίσκοπος της Τουρ. Ο επίσκοπος ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τον ασκητικό του τρόπο ζωής και μετά το θάνατό του αγιοποιήθηκε από τον Πάπα.

Ο Άγιος της Συμπόνιας και η πομπή με τα φαναράκια, είναι ένα γερμανικό έθιμο που έχει ως σκοπό να μάθει στα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Μας διδάσκει το νόημα της συμπαράστασης και στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη. Ένα νόημα τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, αφού όπως λέει και μια γερμανική παροιμία:

 

«Μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή χαρά, μοιρασμένος πόνος, είναι μισός πόνος».

“geteilte Freude ist doppelte Freude und geteiltes Leid ist halbes Leid“

 

 

 

 

Η Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Βαυαρία και την Αυστρία, η γιορτή ονομάζεται επίσης Martini. Το έθιμο της περιφοράς του Αγίου Μαρτίνου είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο στην Αυστρία, την Ελβετία και το Νότιο Τιρόλο.

 

Όταν μαθαίνεις μια γλώσσα, κατανοείς τους ανθρώπους της χώρας καλύτερα μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό τους. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών γίνεται ακόμα πιο ευχάριστα, καθώς στα μαθήματα μας συμπεριλαμβάνουμε πολιτιστικά στοιχεία, ώστε το μάθημα να γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!

 

Αν θέλεις και εσύ να μην χάνεις κανένα νέο αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών, δεν έχεις παρά να εγγραφείς δωρεάν στο Newsletter μας!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.72.73.73.72. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

 

12 + 1 =

Τελευταία Νέα

Popular Education Abbreviations

Popular Education Abbreviations

Μυστικά της Συντομογραφίας: Εκπαιδευτικές Διαδρομές στα Αγγλικά!   Καθώς βαδίζουμε στην εκπαιδευτική μας πορεία, συναντάμε ένα πλήθος από συντομογραφίες που συχνά μας φαίνονται σαν ένας άλλος κώδικας. Ξέρατε ότι υπάρχουν συντομογραφίες στα αγγλικά που μπορούν να...

Διαβάστε Περισσότερα
Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον τρόπο που λέμε την χρονολογία στα Αγγλικά και θα προσπαθήσω να σου δώσω παραδείγματα έτσι ώστε να σε βοηθήσω να το καταλάβεις πρακτικά και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαβάσεις ένα έτος να μην κολλήσεις!!!     Οι...

Διαβάστε Περισσότερα