Πως μπορείς να βελτιώσεις τα reading skills σου;

από | Μαρ 11, 2022

Πως να βελτιώσουμε την αναγνωστική μας ικανότητα – reading skills.

 

Η βελτίωση της αναγνωστικής μας ικανότητας (reading skills) είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Η ικανότητα για σωστή ανάγνωση, και κατ’ επέκταση για το διάβασμα, συμβάλλει στο να ερμηνεύουμε καλύτερα αυτό που μελετάμε και να καταλαβαίνουμε το νόημα του. Με καλύτερη και προσεκτικότερη ανάγνωση, ο κάθε μαθητής μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικότερα και σε άλλους τομείς των αγγλικών, όπως στο speaking, στο writing και στο κομμάτι της γραμματικής και του λεξιλογίου. Με σωστές ικανότητες ανάγνωσης, ο μαθητής μπορεί να αποκωδικοποιεί το νόημα ενός κειμένου ταχύτερα και σωστότερα. Μπορεί ακόμη και να ανταπεξέρχεται και στις απαιτήσεις του γραπτού λόγου, όπως σε emails και μηνύματα.

 

Οι πιο σημαντικές δεξιότητες που εξασκούμε κατά την κατανόηση κειμένου είναι: 

 

-Η αποκωδικοποίηση: Σε πρώτη φάση, ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με λέξεις που ναι μεν έχει ακούσει, αλλά δεν έχει συναντήσει σε ένα κείμενο. Βασίζεται στη φωνημική επίγνωση, η οποία αφορά την ικανότητα να διακρίνει τους ξεχωριστούς ήχους ή συλλαβές, σχηματίζοντας έτσι συλλαβές και λέξεις.

 

-Η ευχέρεια: Αφορά την ικανότητα του μαθητή να διαβάζει με σωστή ροή, αδιάλειπτα. Για παράδειγμα, με σωστή ευχέρεια λόγου, εξασκείται η καλύτερη ανάγνωση του κειμένου.

 

-Το λεξιλόγιο: Ανάλογα το επίπεδο του κειμένου, ο μαθητής βρίσκει τη σχέση των λέξεων και μαθαίνει να αφομοιώνει τα όσα ξέρει με νέες λέξεις, δημιουργώντας έτσι νέα μοτίβα μάθησης. Ανακατεύεται η παλιά γνώση με την καινούρια, και ο μαθητής λειτουργεί σε ένα περιβάλλον λεξιλογικής προπόνησης. Χτίζει στις προϋπάρχουσες γνώσεις και τις ακονίζει.

 

-Η επαγωγή: Με τη μέθοδο της επαγωγής, ο μαθητής ενώνει τις τελείες ανάμεσα στις θεματικές ενότητες του κειμένου.

 

-Η αποτύπωση-το μνημονικό: Πολύ ιδιαίτερο κομμάτι είναι η προσπάθεια του μαθητή να απορροφήσει αυτό που μελετά και να το ενσωματώσει στη χρήση της γλώσσας είτε στις εξετάσεις του.

 

 

 

Πως μπορείς να βελτιώσεις τα reading skills σου;

 

  1. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η εξάσκηση. Αν αφιερώσεις 10-15 λεπτά ανά ημέρα διαβάζοντας ένα οποιοδήποτε κείμενο στα αγγλικά, βελτιώνεσαι. Υπάρχει πληθώρα υλικού, πρωτίστως στο Διαδίκτυο, όπως άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία λογοτεχνίας και blogs, με θεματικές ενότητες όλων των ειδών.
  2. Η στοχοθέτηση είναι απαραίτητη σε κάθε προσπάθεια. Εφόσον βάλεις ένα στόχο, μικρό ή μεγάλο κατά την ανάγνωση κειμένων, τότε σίγουρα θα δεις αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν βάλεις στόχο να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου, αυτό αποτελεί έξτρα κίνητρο κατά την ανάγνωση σου.
  3. Η προεπισκόπηση – γρήγορη ανάγνωση του υλικού σου είναι χρήσιμη, ειδικότερα στις εξετάσεις. Για παράδειγμα, σε κάθε κείμενο, ιδιαίτερα μέχρι το επίπεδο Β2, υπάρχουν επικεφαλίδες, τίτλοι, αριθμοί, χρώματα και εικόνες που αποσαφηνίζουν το κείμενο και το κάνουν πιο εύπεπτο.
  4. Κατά την ανάγνωση, μην ξεχνάς να ψάξεις το ύφος του κειμένου. Τα περισσότερα κείμενα αφορούν πληροφορίες για ένα γεγονός, οδηγίες για ένα εργαλείο ή τεχνολογικό φαινόμενο και εκπαιδευτικά κείμενα που εξηγούν μια κατάσταση. Παράλληλα, δίνουμε σημασία στις κεντρικές ιδέες του κειμένου και στα προβλήματα ή λύσεις που προσφέρονται μέσω αυτού.
  5. Μην ξεχνάς να σημειώνεις και να υπογραμμίζεις λέξεις, ιδέες και πληροφορίες που σου αρέσουν ή πιστεύεις ότι είναι χρήσιμες στην ανάγνωση σου. Μια σωστή σημείωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την καλύτερη κατανόηση ενός κειμένου.
  6. Τέλος, η ικανότητα του να συνοψίζεις τα κεντρικά κομμάτια ενός κειμένου, αποτελεί όπλο για την σωστή αποκωδικοποίηση του. Ακόμα και σε μεγάλα κείμενα, μπορείς να σπάσεις το κείμενο (που ήδη χωρίζεται σε παραγράφους), σημειώνοντας ένα πλαγιότιτλο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να συνδέσεις πολλές μικρές ιδέες του κειμένου και να συνειδητοποιήσεις το κεντρικό του νόημα.

 

 

 

 

Το Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Επικοινωνία δημιουργεί άρτια προετοιμασμένους μαθητές, όλων των ηλικιών, έτοιμους να ανταποκριθούν στον κόσμο της Αγγλικής γλώσσας.Έλα στο Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Επικοινωνία στο Γαλάτσι και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην Επικοινωνία κάθε μαθητής και μαθήτρια μας είναι ξεχωριστοί.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πιστοποιητικά των Αγγλικών και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.72.73.73.72. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

15 + 9 =

Τελευταία Νέα

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών   Σε κάθε αρχή σχολικής χρονιάς μεταξύ άλλων, υπάρχει και το άγχος για το φροντιστήριο ξένων γλωσσών των παιδιών μας. Ποιο να διαλέξω; Τι να προσέξω; Είναι το κόστος το μοναδικό κριτήριο επιλογής;   Πώς λοιπόν...

Διαβάστε Περισσότερα
Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Φέτος, για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και αποτελεσματική για όλους εσάς, έχουμε κάποιες αλλαγές στο πώς θα αποκτήσετε τα βιβλία:   Μπορούμε να σας στείλουμε τη λίστα των βιβλίων και να τα προμηθευτείτε από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο. Ή να επιλέξετε...

Διαβάστε Περισσότερα
ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023   Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awards από την ELT News στην κατηγορία Teaching Very Young Learners(4-6), για 3 συνεχή χρονιά!!!     2023-Teaching Very...

Διαβάστε Περισσότερα