Halloween Event στην Επικοινωνία το Σάββατο 30 Οκτωβρίου

από | Οκτ 25, 2021

“Trick or treat”
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στις 5:00 – 6:30 .
Τo πιο συναρπαστικό Halloween event ετοιμάζεται στην Επικοινωνία το Σάββατο 30/10 στην Αστέρων 13 και ώρα 5:00
Περιμένουμε τους μικρούς και μεγάλους μαθητές μας, να φορέσουν τις τρομακτικές τους στολές, και να μπούμε όλοι μαζί σε mood Halloween!

Δηλώστε Συμμετοχή στην Γραμματεία μας, γιατί ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Halloween

 

Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween;

Κάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου γιορτάζεται το Halloween και κατά τη διάρκειά του συμβαίνουν παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα.

Το Halloween γορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Για το Halloween λέγεται ότι οι ρίζες του, βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις στην Ιρλανδία και στη Βρετανία, σε ένα κελτικό φεστιβάλ Samhain (προφέρεται Sow-in) και έπειτα έφτασε στην Αμερική από τους μετανάστες Ευρωπαίους, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Halloween

Οι Κέλτες, γιόρτασαν το νέο έτος την 1η Νοεμβρίου και πίστευαν ότι ο θάνατος επισκέφθηκε τη γη στις 31 Οκτωβρίου. Η 31η Οκτωβρίου ήταν το τέλος του καλοκαιριού και της συγκομιδής και η αρχή του σκοτεινού, κρύου χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν ότι αυτή την ημέρα, το όριο μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών ήταν θολό και ότι τη συγκεκριμένη μέρα έρχονται πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

Οι Κέλτες πίστευαν ότι αυτά τα πνεύματα βοήθησαν τους Δρυίδες. Οι Δρυίδες ήταν κελτικοί ιερείς που έκαναν προβλέψεις για το μέλλον. Αυτό έδωσε ελπίδα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του μακρού, σκοτεινού χειμώνα. Για να γιορτάσουν αυτήν την εκδήλωση οι Κέλτες φορούσαν κοστούμια για να τρομάξουν το φάντασμα όπως κάνουμε σήμερα.

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά. Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι.

 

Πώς γιορτάζουμε όμως σήμερα το Halloween;

Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Η κύρια παράδοση του Halloween είναι να ντύνονται όλοι με κοστούμι. Σε αντίθεση με τις δικές μας Απόκριες, το Halloween είναι περισσότερο “σκοτεινό”. Οι μεταμφιέσεις έχουν στόχο να τρομάξουν, με έναν διασκεδαστικό τρόπο φυσικά. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσουν τα τρομακτικά κοστούμια, όπως φαντάσματα, μάγισσες ή σκελετοί, άλλοι όμως ντύνονται με διάφορα διασκεδαστικά κοστούμια.

Η ονομασία του Halloween, που γιορτάζεται την την παραμονή (Eve) του All Hallows’ Day, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, προέρχεται από το All-hallow-even. Μάλιστα, το Halloween είναι δημοφιλές, όχι μόνο στην Ιρλανδία και τη Βρετανία από όπου ξεκίνησε, αλλά και στην άλλη όχθη του ωκεανού, στην Αμερική, μέσω των ανθρώπων που μετανάστευσαν εκεί. Έτσι, όλα τα τρομακτικά έθιμα της γιορτής αυτής άρχισαν να γίνονται γνωστά σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το έθιμο του Halloween όπως έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, τα παιδιά μεταμφιέζονται σε τρομακτικά πλάσματα. Προσπαθούν έτσι να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Μεταμφιέζονται σε μάγισσες, ζόμπι ή φαντάσματα και βγαίνουν στους δρόμους, χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών για “Trick or treat”

 

Halloween

 

Το Trick or Treat είναι μία από τις κύριες παραδόσεις του Halloween.

Το Trick (φάρσα) είναι ουσιαστικά μία προειδοποίηση από τα παιδιά που επισκέπτονται διάφορα σπίτια το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Λένε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, πως θα τους κάνουν κάποια τρομακτική φάρσα, αν δεν τους προσφέρουν κάποιο γλύκισμα (treat).

Ωστόσο, το Halloween δεν είναι μία γιορτή μόνο για τα πιτσιρίκια, αλλά αφορά όλη την οικογένεια. Γονείς και παιδιά στολίζουν το σπίτι με κολοκύθες που σκαλίζουν σε μορφή τρομακτικού προσώπου. Βλέπουν θεματικές ταινίες, ενώ δοκιμάζουν παραδοσιακές συνταγές για το  Halloween με βάση την κολοκύθα.

Σήμερα, τα παραδοσιακά χρώματα του Halloween είναι μαύρο και πορτοκαλί. Το πορτοκάλι προέρχεται από τη συγκομιδή του φθινοπώρου και το μαύρο αντιπροσωπεύει το θάνατο.

 

Halloween

 

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν γιορτάζουμε το Halloween σε τέτοια έκταση, ούτε το ξέραμε από παλιά. Δεν παύει όμως να αποτελεί πάντα μία ευχάριστη ευκαιρία για διασκέδαση τόσο για μικρούς όσο για μεγάλους που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα!

Στην Επικοινωνία κάθε χρόνο αφιερώνουμε μια βδομάδα με σειρά κατασκευών και δραστηριοτήτων για τα παιδιά, ώστε να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τη γιορτή του Halloween. Όλες οι δραστηριότητες εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία του φροντιστηρίου μας για τη βιωματική μάθηση. Ειδικότερα στο μάθημα των ξένων γλωσσών, εκτός από τη γλώσσα, είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να μαθαίνουν και τα ήθη και έθιμα του λαού του οποίου τη γλώσσα μαθαίνουν.

 

1 + 7 =

Τελευταία Νέα

Popular Education Abbreviations

Popular Education Abbreviations

Μυστικά της Συντομογραφίας: Εκπαιδευτικές Διαδρομές στα Αγγλικά!   Καθώς βαδίζουμε στην εκπαιδευτική μας πορεία, συναντάμε ένα πλήθος από συντομογραφίες που συχνά μας φαίνονται σαν ένας άλλος κώδικας. Ξέρατε ότι υπάρχουν συντομογραφίες στα αγγλικά που μπορούν να...

Διαβάστε Περισσότερα
Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον τρόπο που λέμε την χρονολογία στα Αγγλικά και θα προσπαθήσω να σου δώσω παραδείγματα έτσι ώστε να σε βοηθήσω να το καταλάβεις πρακτικά και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαβάσεις ένα έτος να μην κολλήσεις!!!     Οι...

Διαβάστε Περισσότερα