Gamification – Παιχνιδοποίηση

από | Δεκ 5, 2020

Gamification – «Παιχνιδοποίηση»

Η έννοια Παιχνιδοποίηση-gamification- αποκτά συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Eίναι η χρήση προσεγγίσεων και τεχνικών σε διάφορα περιβάλλοντα για την προσέλκυση ατόμων στη λύση προβλημάτων και την αύξηση της συμμετοχής τους.

Η πρακτική αυτή αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα game διασκεδαστικό, για να ενισχύσει το engagement του χρήστη, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αυτός βρίσκεται κάθε φορά.

Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες επιβάλλουν μαθητοκεντρικά συστήματα διδασκαλίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σύγχρονες διδακτικές μεθόδους.

Έχει παρατηρηθεί, ότι οι μαθητές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μία μαθησιακή δραστηριότητα όταν αυτή παρουσιάζεται μέσω ενός παιχνιδιού ή μέσω διάδρασης, ειδικά στις ξένες γλώσσες.

Η χρήση εικόνων και γενικώς τα γραφικά μπορούν να μεταδώσουν μηνύματα και αποτελούν τα καλύτερα εποπτικά μέσαστη διδασκαλία. Το βίντεο επίσης αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στη δυναμική των   πολυμέσων.  Και αυτό γιατί τους παρέχονται ευκαιρίες για τη χρήση της γλώσσας στο φυσικό της πλαίσιο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδικτυακά παιχνίδια πολλών χρηστών.

Μαθαίνουν ενώ διασκεδάζουν, ενώ ταυτόχρονα, έχουν πολλές ευκαιρίες να εξασκήσουν την γλώσσα και να καταλάβουν τη χρήση της.

 

Σκοπός του gamification είναι:

 • Να προσθέσει ή να μεγιστοποιήσει το αίσθημα χαράς στη διαδικασία της εκπαίδευσης
 • Μέσω των στοιχείων παιγνίων, να συνδέσει συναισθηματικά τον μαθητή με την διαδικασία
 • Να εμπνεύσει τον μαθητή ενεργοποιώντας τον, ακριβώς όπως και όταν παίζει

 

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ακόμα και το πιο απλό σε κατασκευή ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο συνδέεται με την μάθηση, αυξάνει το κίνητρο και το ενδιαφέρον των μαθητών για ενασχόληση με το αντικείμενο διδασκαλίας, με συνέπεια να υπάρχει βελτίωση ως προς την αφομοίωση της γνώσης αλλά και της απόδοσης τους. Τα   βασικά   στοιχεία   Gamification   είναι   ο   εικονικός κόσμος, avatars, πρόκληση, πόντοι, badges, leaderboards.

 

Πλεονεκτήματα του gamification

 • Το μάθημα γίνεται πιο διασκεδαστικό
 • καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή των παιδιών
 • Η μάθηση οπτικοποιείται
 • Οι σκοποί του μαθήματος γίνονται πιο ευδιάκριτοι
 • Ενεργοποιούνται τα εσωτερικά κίνητρα των μαθητών
 • αυξάνει την αποδοτικότητα
 • Δίνεται η δυνατότητα αποτυχίας και επανέναρξης
 • Aπευθύνεται σε όλους   και   ο   καθένας   μπορεί   να   βρει   οτιδήποτε   τονενδιαφέρει αμέσως
 • Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα
 • Aνάπτυξη   βασικών   δεξιοτήτων   μάθησης,   όπως:   γνωστική   επεξεργασία,λογική σκέψη και ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων
 • Σύνδεση μεταξύ των  δραστηριοτήτων  μέσα  στην  τάξη και τη ζωή έξω από το σχολείο. Μια   τέτοια   σύνδεση   θα   συμβάλει   στην   ενίσχυση  τηςμάθησης   και   μπορεί   να   ενθαρρύνει   τους   μαθητές   να   συνεχίσουν   νααναπτύσσουν τις δεξιότητές τους έξω από το περιβάλλον της τάξης

 

Μία καλοσχεδιασμένη gamified εφαρμογή μπορεί να εμπλέξει τον χρήστη σε ένα απόλυτα διασκεδαστικό περιβάλλον και να αποσπάσει την αφοσίωσή του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εφαρμογές σχεδιασμένες με gamification-based μηχανισμούς δεν εγκαταλείπονται εύκολα από τους χρήστες.

Το Kahoot, το Gimkit, το Quizlet είναι μερικές συναρπαστικές δραστηριότητες που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς η παιχνιδοποίηση είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας  μας.

Τα   εκπαιδευτικά   παιχνίδια   έχουν   σχεδιαστεί   για   να   βοηθήσουν   να   μάθουμε συγκεκριμένα θέματα,  να  επεκτείνουν  έννοιες,  να ενισχύσουν  την  ανάπτυξη, να βοηθήσουν,να   κατανοήσουμε   ένα   ιστορικό   γεγονός, να   βοηθήσουν   νακατανοήσουμε   έναν   πολιτισμό   και   να   βοηθήσουν   να   αναπτύξουμε   μια ικανότητα   ενώ   παίζουμε. 

 

Στην Επικοινωνία Ζούμε τα Αγγλικά!!!

Συνδυάζουμε εκπαίδευση και παιχνίδι και πετυχαίνουμε το στόχο μας!

5 + 14 =

Τελευταία Νέα

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

a/ an / the   Χρησιμοποιούμε a / an με αριθμήσιμα ουσιαστικά στον ενικό αριθμό. a pen, a cat, a university, a big elephant, a famous actor, an exercise, an animal, an hour, an open door, an umbrella   Τα χρησιμοποιούμε: 1) πριν από επαγγέλματα.   Lionel...

Διαβάστε Περισσότερα
2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards     Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awardsαπό την ELT News στην κατηγορία Gamification in education. .   Πολύ Περήφανοι και ευτυχισμένοι, για...

Διαβάστε Περισσότερα