Πως να βελτιώσω το reading μου;

από | Μάι 10, 2023

Πως να βελτιώσουμε την αναγνωστική μας ικανότητα – reading skills?

 

Η βελτίωση της αναγνωστικής μας ικανότητας (reading skills) είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Η ικανότητα για σωστή ανάγνωση, και κατ’ επέκταση για το διάβασμα, συμβάλλει στο να ερμηνεύουμε καλύτερα αυτό που μελετάμε και να καταλαβαίνουμε το νόημα του.

Με καλύτερη και προσεκτικότερη ανάγνωση, ο κάθε μαθητής μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικότερα και σε άλλους τομείς των αγγλικών, όπως στο speaking, στο writing και στο κομμάτι της γραμματικής και του λεξιλογίου. Με σωστές ικανότητες ανάγνωσης, ο μαθητής μπορεί να αποκωδικοποιεί το νόημα ενός κειμένου ταχύτερα και σωστότερα. Μπορεί ακόμη και να ανταπεξέρχεται και στις απαιτήσεις του γραπτού λόγου, όπως σε emails και μηνύματα.

 

 

Οι πιο σημαντικές δεξιότητες που εξασκούμε κατά την κατανόηση κειμένου είναι: 

 

-Η αποκωδικοποίηση: Σε πρώτη φάση, ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με λέξεις που ναι μεν έχει ακούσει, αλλά δεν έχει συναντήσει σε ένα κείμενο. Βασίζεται στη φωνημική επίγνωση, η οποία αφορά την ικανότητα να διακρίνει τους ξεχωριστούς ήχους ή συλλαβές, σχηματίζοντας έτσι συλλαβές και λέξεις.

-Η ευχέρεια: Αφορά την ικανότητα του μαθητή να διαβάζει με σωστή ροή, αδιάλειπτα. Για παράδειγμα, με σωστή ευχέρεια λόγου, εξασκείται η καλύτερη ανάγνωση του κειμένου.

-Το λεξιλόγιο: Ανάλογα το επίπεδο του κειμένου, ο μαθητής βρίσκει τη σχέση των λέξεων και μαθαίνει να αφομοιώνει τα όσα ξέρει με νέες λέξεις, δημιουργώντας έτσι νέα μοτίβα μάθησης. Ανακατεύεται η παλιά γνώση με την καινούρια, και ο μαθητής λειτουργεί σε ένα περιβάλλον λεξιλογικής προπόνησης. Χτίζει στις προϋπάρχουσες γνώσεις και τις ακονίζει.

-Η επαγωγή: Με τη μέθοδο της επαγωγής, ο μαθητής ενώνει τις τελείες ανάμεσα στις θεματικές ενότητες του κειμένου.

-Η αποτύπωση-το μνημονικό: Πολύ ιδιαίτερο κομμάτι είναι η προσπάθεια του μαθητή να απορροφήσει αυτό που μελετά και να το ενσωματώσει στη χρήση της γλώσσας είτε στις εξετάσεις του.

 

 

 

Πως μπορείς να βελτιώσεις τα reading skills σου;

 

  1. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η εξάσκηση. Αν αφιερώσεις 10-15 λεπτά ανά ημέρα διαβάζοντας ένα οποιοδήποτε κείμενο στα αγγλικά, βελτιώνεσαι. Υπάρχει πληθώρα υλικού, πρωτίστως στο Διαδίκτυο, όπως άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία λογοτεχνίας και blogs, με θεματικές ενότητες όλων των ειδών.
  2. Η στοχοθέτηση είναι απαραίτητη σε κάθε προσπάθεια. Εφόσον βάλεις ένα στόχο, μικρό ή μεγάλο κατά την ανάγνωση κειμένων, τότε σίγουρα θα δεις αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν βάλεις στόχο να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου, αυτό αποτελεί έξτρα κίνητρο κατά την ανάγνωση σου.
  3. Η προεπισκόπηση – γρήγορη ανάγνωση του υλικού σου είναι χρήσιμη, ειδικότερα στις εξετάσεις. Για παράδειγμα, σε κάθε κείμενο, ιδιαίτερα μέχρι το επίπεδο Β2, υπάρχουν επικεφαλίδες, τίτλοι, αριθμοί, χρώματα και εικόνες που αποσαφηνίζουν το κείμενο και το κάνουν πιο εύπεπτο.
  4. Κατά την ανάγνωση, μην ξεχνάς να ψάξεις το ύφος του κειμένου. Τα περισσότερα κείμενα αφορούν πληροφορίες για ένα γεγονός, οδηγίες για ένα εργαλείο ή τεχνολογικό φαινόμενο και εκπαιδευτικά κείμενα που εξηγούν μια κατάσταση. Παράλληλα, δίνουμε σημασία στις κεντρικές ιδέες του κειμένου και στα προβλήματα ή λύσεις που προσφέρονται μέσω αυτού.
  5. Μην ξεχνάς να σημειώνεις και να υπογραμμίζεις λέξεις, ιδέες και πληροφορίες που σου αρέσουν ή πιστεύεις ότι είναι χρήσιμες στην ανάγνωση σου. Μια σωστή σημείωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την καλύτερη κατανόηση ενός κειμένου.
  6. Τέλος, η ικανότητα του να συνοψίζεις τα κεντρικά κομμάτια ενός κειμένου, αποτελεί όπλο για την σωστή αποκωδικοποίηση του. Ακόμα και σε μεγάλα κείμενα, μπορείς να σπάσεις το κείμενο (που ήδη χωρίζεται σε παραγράφους), σημειώνοντας ένα πλαγιότιτλο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να συνδέσεις πολλές μικρές ιδέες του κειμένου και να συνειδητοποιήσεις το κεντρικό του νόημα.

 

 

Βρείτε εδώ δωρεάν υλικό προετοιμασίας για τις εξετάσεις Αγγλικών ECCE.

 

ECCE Michigan Quizzes – Vocabulary & Grammar

ECCE Michigan Quizzes – Listening

 

 

 

 

Βρείτε εδώ δωρεάν υλικό προετοιμασίας για τις εξετάσεις  Αγγλικών ECPE.

 

ECPE Michigan Quizzes – Vocabulary & Grammar

ECPE Michigan Quizzes – Listening

 

 

 

Το Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Επικοινωνία δημιουργεί άρτια προετοιμασμένους μαθητές, όλων των ηλικιών, έτοιμους να ανταποκριθούν στον κόσμο της Αγγλικής γλώσσας. Έλα στο Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Επικοινωνία στο Γαλάτσι και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην Επικοινωνία κάθε μαθητής και μαθήτρια μας είναι ξεχωριστοί.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πιστοποιητικά Αγγλικών και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε στο 210.21.39.438 ή στο 69.72.73.73.72. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

9 + 2 =

Τελευταία Νέα

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο και παραλία Καραθώνα! Κυριακή 16 Ιουνίου 2024   Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή που έχουμε οργανώσει στις 16 Ιουνίου, με προορισμό το μαγευτικό Ναύπλιο και την εκπληκτική Παραλία του Καραθώνα.  ...

Διαβάστε Περισσότερα
Διαγωνισμός Video Clip

Διαγωνισμός Video Clip

Διαγωνισμός Video Clip για το Τραγούδι της Επικοινωνίας!   Ετοιμαστείτε για να ξεδιπλώσετε τη δημιουργικότητά σας και να δείξετε το ταλέντο σας! Το φροντιστήριο μας διοργανώνει έναν συναρπαστικό διαγωνισμό video clip με θέμα το "Τραγούδι της Επικοινωνίας"!  ...

Διαβάστε Περισσότερα
Passive voice – Causative

Passive voice – Causative

Passive voice   Χρησιμοποιούμε παθητική φωνή για να μιλήσουμε για το αντικείμενο (πρόσωπο ή πράγμα) που δέχεται μία πράξη.   Στην παθητική φωνή θυμόμαστε 2 βασικούς κανόνες:   Το αντικείμενο γίνεται υποκείμενο, το υποκείμενο ποιητικό αίτιο.   John...

Διαβάστε Περισσότερα