10 Δραστηριότητες για εξάσκηση Αγγλικών στο σπίτι

από | Οκτ 21, 2021

10 Δραστηριότητες για εξάσκηση Αγγλικών στο σπίτι.

 

Τώρα που ο καιρός χειμωνιάζει και θα κλειστούμε περισσότερο μέσα στο σπίτι με τα παιδιά μας, θα μπορούσατε να κάνετε πολλές δραστηριότητες για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους, χωρίς καν να το καταλάβουν!

Οι σημερινές οικογένειες έχουν καταλάβει για τα καλά τη συμβολή των ξένων γλωσσών στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών τους και προσπαθούν να εμφυσήσουν από νωρίς σε αυτή την αγάπη για μία ξένη γλώσσα, πέρα από τη μητρική τους, που συνήθως είναι τα αγγλικά.

Την ίδια στιγμή, οι σύγχρονοι γονείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες των παιδιών τους, επενδύοντας στη μάθηση που προκύπτει φυσικά, χωρίς πίεση και την αίσθηση του «μαθήματος».

 

Μπορεί η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας να γίνει μία αξέχαστη και διασκεδαστική εμπειρία;

Τι μπορούμε όμως εμείς σαν γονείς να κάνουμε για να ενισχύσουμε την μάθηση των παιδιών μας στο σπίτι?

Πως μπορούμε να περάσουμε παραγωγικό χρόνο με τα παιδιά μας και ταυτόχρονα να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας Αγγλικά?

Γίνεται το δημιουργικό παιχνίδι να αντικαταστήσει τους βαρετούς κανόνες και την αποστήθιση;

 

Η απάντηση είναι Ναι! Φυσικά και γίνεται και μάλιστα ευχάριστες και δημιουργικές επικοινωνιακές δραστηριότητες εξασφαλίζουν την ομαλή εισαγωγή στην Αγγλική γλώσσα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.

Η δομή του μαθήματος των αγγλικών σε αυτές τις ηλικίες προάγει την εκμάθηση λέξεων, προτάσεων και εννοιών, όχι με στείρα αποστήθιση, αλλά μέσα από δημιουργικές δράσεις όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, παραμύθια, δραματοποιήσεις και τραγουδάκια. Μετά την πρώτη εξοικείωση και κατάκτηση βασικών γραμμάτων ξεκινά η χρήση φύλλων εργασιών και εκπαιδευτικών καρτών καθώς και η προφορική εξάσκηση.

Σας προτείνουμε λοιπόν ορισμένες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στο σπίτι, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την γλώσσα και ταυτόχρονα θα την μάθουν παίζοντας ευχάριστα και δημιουργικά!

Είναι πολύ σημαντικό να του παρέχετε συναισθηματική σταθερότητα. Να το ενθαρρύνετε και να αναγνωρίζετε τον κόπο του. Να επαινείτε τις προσπάθειές του, όσο μηδαμινές κι αν σας φαίνονται. Είναι μεγάλο κατόρθωμα για το παιδί να μπορέσει να πει “Hello!” Παίξτε μαζί του. Τραγουδήστε τα τραγούδια που μόλις έχει μάθει στην ξενόγλωσση τάξη. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της «άμεσης επαναφοράς». Ρωτήστε: «Τί σου άρεσε σήμερα;» ή «Τί σου έκανε εντύπωση σήμερα;» «Ποιά λεξούλα θυμάσαι πιο πολύ; Γιατί;» «Θέλεις να μου τη μάθεις κι εμένα;» Ζητήστε του να σας «διδάξει» αγγλικά. Αγνοήστε τα λαθάκια που γίνονται. Ο χρόνος και η γνώση θα τα σβήσουν.

 

 

Δραστηριότητες για εξάσκηση Αγγλικών στο σπίτι :

 

1.Βιωματική εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας & κουλτούρας (Learning by doing approach)

Εκμάθηση μέσω ιστοριών, παραμυθιών, τραγουδιών, ποιημάτων & role play. Αναγνώρισης φωνημάτων και λέξεων με παιγνιώδη τρόπο (Jolly phonics).

2.Μουσικοκινητική αγωγή

Όπου τα παιδιά εξερευνούν το ρυθμό, την κίνηση και τη μουσική. Με τραγούδι και ποιηματάκια. Τα παιδιά χαίρονται πολύ να επαναλαμβάνουν ξένες λέξεις με τραγούδι και κίνηση. Το πιο σημαντικό σε μικρή ηλικία είναι τα παιδιά να αγαπήσουν την ξένη γλώσσα. Αυτό επιτυγχάνεται όταν συνειδητοποιήσουν ότι οι λέξεις μπορεί να εκφραστούν με διαφορετικούς ήχους (μιας άλλης γλώσσας) αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο. Έτσι χαίρονται και το βρίσκουν διασκεδαστικό να επικοινωνούν με τους γονείς , τον δάσκαλο και ακόμα καλύτερα με συνομήλικούς τους.

3.Θεατρικό & διαδραστικό παιχνίδι

Στο οποίο τα παιδιά καταφέρνουν να καλλιεργήσουν τόσο την φαντασία τους όσο και την εκφραστική τους ικανότητα.

4.«Μαγειρικές Απόπειρες»

Στις οποίες τα παιδιά επεξεργάζονται σωστά τα υλικά, εξασκούν τη λεπτή κινητικότητα τους και φυσικά αναπτύσσουν την επικοινωνία και την ομαδικότητα.

5.Μέσα από τα βιβλία

Τα παραμύθια, οι ιστορίες και οι ήρωες των βιβλίων παίρνουν σάρκα και οστά και παρασύρουν τα παιδιά σε ένα μαγικό κόσμο!

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε – δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αξία των ιστοριών στη διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας στα παιδιά. Είναι διασκεδαστικές, παρέχουν κίνητρο, αρέσουν στα παιδιά και τα δελεάζουν πέρα από τη γλώσσα αυτή καθεαυτή.

6.Art & Crafts

Ανακαλύπτουμε την καλλιτεχνική μας φύση, κατασκευάζουμε, χειροτεχνούμε… δημιουργούμε!

7.Παιχνίδια με κάρτες και παιχνίδια μνήμης

Όπου τα παιδιά πρέπει να συνδέσουν φωτογραφίες αντικειμένων με τις αντίστοιχες λέξεις στα Αγγλικά είναι εύκολος και διασκεδαστικός, για τα παιδιά, τρόπος να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

8.Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού στα Αγγλικά

Χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια χαρτί, γράψτε πώς λέγονται στα Αγγλικά τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκουμε στο σπίτι. Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να βρουν τα παιδιά το κρυμμένο έπαθλο εντοπίζοντας τα σωστά αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Αν οι παίκτες εντοπίσουν το σωστό αντικείμενο, θα βρουν εκεί το στοιχείο για το επόμενο αντικείμενο και ούτω καθεξής.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά διευρύνουν το λεξιλόγιό τους ενώ παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Μην ξεχάσετε να έχετε έτοιμο έναν «θησαυρό» για τη στιγμή που θα έχουν εντοπιστεί όλα τα αντικείμενα!

9.Μάθετε μαζί τους στίχους τραγουδιών

Υπάρχουν πολλά ευχάριστα και πολύ εύκολα στην παιδικά τραγούδια στα Αγγλικά, που θα αρέσουν στο παιδί σας να ακούει ξανά και ξανά. Μπορείτε να ενισχύσετε την αλληλεπίδραση του παιδιού με τη γλώσσα και να του μάθετε τους στίχους ή να τους μάθετε κι εσείς μαζί. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσει το τραγούδι, θα τα τραγουδήσει κι εκείνο και θα έχει ήδη μεγάλη αυτοπεποίθηση για την έκθεση του στην γλώσσα, τραγουδώντας.

10. Online παιχνίδια

Και φυσικά να μην ξεχνάμε την προσφορά του διαδικτύου. Μπορεί να μην μας αρέσει η συχνή επαφή των παιδιών μας με τα video games και τα videos, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο καλό κάνει στα παιδιά και πόσο βοηθάει το παιδί σας να μάθει και να αγαπήσει τα Αγγλικά μέσα από τα διασκεδαστικά και διαδραστικά παιχνίδια. Υπάρχουν Πολλές Δωρεάν εφαρμογές – apps με παιχνίδια εκμάθησης Αγγλικών που θα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο.

 

 

 

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας καλλιεργεί την κριτική σκέψη των παιδιών, τα βοηθά να επεξεργάζονται γρήγορα πληροφορίες που είναι άσχετες μεταξύ τους και να επικεντρώνονται σε αυτές που είναι σημαντικές, έχοντας ως αποτέλεσμα την γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με έρευνες η εκμάθηση της ξένης γλώσσας βοηθά τα παιδιά:

  • να επικοινωνούν πιο εύκολα
  • να δείχνουν ενδιαφέρον για τους ξένους πολιτισμούς
  • να εκτιμούν το δικό τους πολιτισμό
  • να μαθαίνουν να είναι ανεκτικά

 

Εάν τα παιδιά από μικρή ηλικία αναπτύξουν σωστά τις βασικές τους ικανότητες στα Αγγλικά, τότε είναι σε θέση στο μέλλον να μάθουν αλλά και να μιλάνε σωστά Αγγλικά.

Οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να βρουν πρωτότυπες ιδέες για ευχάριστη και εποικοδομητική ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. Σας παροτρύνουμε να ανακαλύψετε διασκεδαστικές δραστηριότητες για το παιδί σας, που θα το κάνουν να αγαπήσει τη εκμάθηση Αγγλικών μέσα από το παιχνίδι.

 

5 + 12 =

Τελευταία Νέα

Red Day 2023

Red Day 2023

Red Day στην Επικοινωνία!   Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023   Για ακόμη μια χρονιά, συνεχίζουμε την παράδοση στην οικογένεια της Επικοινωνίας και ντυνόμαστε στα κόκκινα! Βάλτε όλοι τα Αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια σας, ντυθείτε στα κόκκινα ή φορέστε τις...

Διαβάστε Περισσότερα
Christmas Sweets Around the World

Christmas Sweets Around the World

Είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τις γιορτινές γεύσεις και τα έθιμα άλλων χωρών?   Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε έναν κόσμο γεμάτο γλυκές γεύσεις και παραδόσεις!   Μέσα από το project "Christmas Sweets Around the World", έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε, να...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα “Αγιοβασιλάκια” της Επικοινωνίας!

Τα “Αγιοβασιλάκια” της Επικοινωνίας!

Τα "Αγιοβασιλάκια" της Επικοινωνίας!     Τα "Αγιοβασιλάκια" επιστρέφουν και μας καλούν σε μια περιπέτεια γεμάτη μουσική, χαρά και θαύματα!   Σας περιμένουμε να γίνετε μέρος αυτής της ξεχωριστής γιορτής, όπου θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα και θα στείλουμε...

Διαβάστε Περισσότερα