Αγγλικά & διακοπές : 10 τρόποι να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας στις διακοπές

από | Αυγ 9, 2020

Αγγλικά & διακοπές!

 

10 τρόποι να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας στις διακοπές

 

Μετά από μια κουραστική σχολική χρονιά με διάβασμα για τα μαθήματα του σχολείου και το φροντιστήριο για την ξένη γλώσσα, τα παιδιά χρειάζονται αρκετή ξεκούραση ώστε να «γεμίσουν τις μπαταρίες» τους για τον χειμώνα. Ωστόσο, οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν και μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσουν τα παιδιά και να τελειοποιήσουν οι μεγαλύτεροι μια ξένη γλώσσα, αφού υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

 

Η εκμάθηση των Αγγλικών δεν βασίζεται μόνο στην παρακολούθηση μαθημάτων κάποιου τμήματος και σε πολύωρη μελέτη. Στην πραγματικότητα οι καθηγητές Αγγλικών παροτρύνουν τους μαθητές να κάνουν δραστηριότητες εκτός σχολείου, μέσω των οποίων τελικά βελτιώνεται το επίπεδο των Αγγλικών. Υπάρχουν πολύ τρόποι για να αποκτήσει ένας μαθητής εξοικείωση στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, οι οποίοι είναι πολύ πιο ευχάριστοι και βοηθητικοί από όσο θα φανταζόσασταν.

 

 

Παρακάτω, σας προτείνουμε 10 χρήσιμα tips για να εξασκηθείτε στα Αγγλικά:

 

1. Παιχνίδια στην παραλία

Οι βουτιές στην θάλασσα μπορούν να συνδυαστούν με το παιχνίδι στα Αγγλικά. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθούν οι μικροί μας φίλοι στην ξένη γλώσσα είναι μέσω παιχνιδιού. Όπως και στις μικρές τάξεις των αγγλικών η διδασκαλία γίνεται με βιωματικά (με ζωγραφική, εικόνες, τραγούδια), έτσι και στην παραλία, το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να έχει διπλό όφελος. Υπάρχουν παιχνίδια με το αγγλικό αλφάβητο (πχ κουβαδάκια, κουπάτ γραμμάτων) όπου μπορείτε να σχηματίστε μικρές λέξεις μαζί με τα παιδιά σας. Κάθε φορά που το παιδί γράφει ή προφέρει σωστά την λέξη στα Αγγλικά, επιβραβεύστε το, τονώνοντας έτσι και την αυτοπεποίθησή του. Αυτό το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να γίνει επίσης με βοτσαλάκια ή απλά με τα χέρια, χαράζοντας λέξεις στην άμμο.

 

2. Καλοκαιρινές δραστηριότητες στα Αγγλικά

Για τους γονείς που δουλεύουν, μια πολύ καλή λύση είναι τα summer camp. Αποτελούν ιδανική λύση  για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά τους κατά τους θερινούς μήνες που το σχολείο παραμένει κλειστό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολλών summer camp, περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες στα Αγγλικά. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν Αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες μέσα από τις αντίστοιχες ασχολίες.

 

3. Γνωρίστε την αγγλική κουλτούρα ταξιδεύοντας

Οι Άγγλοι είναι ένα λαός με έντονη κουλτούρα, είτε αφορά την ιστορία τους, είτε την καθημερινότητα τους. Προσπαθήστε να γνωρίσετε πως συμπεριφέρονται, πως διασκεδάζουν και πιο είναι το παρελθόν τους. Αν υπάρχει η δυνατότητα καλό θα ήταν να κάνετε ένα ταξίδι στην Αγγλία. Εκτός του ότι είναι μια υπέροχη πόλη, θα έρθετε σε άμεση επαφή με την γλώσσα. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια σε αγγλόφωνες χώρες αναμφίβολα είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας.

 

4. Δείτε videos στα Αγγλικά

Πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε βίντεο στα Αγγλικά! Τι βίντεο; Ο καθένας βλέπει αυτά που θεωρεί ότι είναι πιο ευχάριστο, τον ενδιαφέρουν περισσότερο σύμφωνα με τα χόμπι του και με τα ενδιαφέροντά του. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα video που μιλάει για μαγειρική, για κάποιο άθλημα, για τη ζωή του αγαπημένου μας star. Γενικά ότι μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του καθενός. Με αυτό τον τρόπο εστιάζω και προσέχω καλύτερα την γλώσσα, για να μπορέσω να καταλάβω τι λέει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

 

5. Διαβάστε sites στα Αγγλικά

Όταν μπαίνετε στο internet για να ενημερωθείτε για τις ειδήσεις ή κάποιο άλλο θέμα που σας ενδιαφέρει, καλό θα ήταν να επισκεπτόσασταν και κάποια Αγγλικά sites. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσετε «φρέσκα» κείμενα γραμμένα από φυσικούς χρήστες της γλώσσας. Καλό είναι αυτός ο τρόπος να έχει έναν ρυθμό είτε καθημερινό είτε εβδομαδιαίο. Είναι αρκετά εύκολο αφού χάρη στο ίντερνετ υπάρχουν εκατοντάδες πηγές για να ενημερωθείτε και παράλληλα να εξασκηθείτε.

 

 

 

 

 

6. Ακούστε podcasts στα Αγγλικά

Mπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας αυτή την εποχή, μπαίνοντας απλώς στην αντίστοιχη εφαρμογή του κινητού σας, που διαθέτουν πάρα πολλά podcasts. Εκεί, θα ρίξετε μια ματιά στα podcasts που προτείνονται ή σε αυτά που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ.
Αν αποφασίσετε να ακούτε συστηματικά podcasts, ενώ οδηγείτε, περπατάτε, τρέχετε ή καθαρίζετε το σπίτι, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε ότι έχετε στα χέρια σας (δηλαδή στο smartphone σας) μια νέα πηγή ενημέρωσης ή ακόμα και επιμόρφωσης, που σας βοηθά να μάθετε πολλά καινούργια πράγματα. Nα γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας.

 

7. Ακούστε μουσική και ξένα τραγούδια στα Αγγλικά

Τα τραγούδια έχουν πλούσιο λεξιλόγιο στα αγγλικά, αρκετές εκφράσεις και αφού είναι γραμμένα από γηγενείς καταλαβαίνετε πως θα μάθετε και λέξεις που δεν τις συναντάμε πολύ συχνά. Όλοι ακούμε ξένα τραγούδια είτε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, είτε στις καλοκαιρινές μας εξόδους. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα αγγλόφωνο τραγούδι, προσπαθήστε να κατανοήσετε τους στίχους του ή επιλέξτε να το ακούσετε, παρακολουθώντας παράλληλα το video clip με τους στίχους (lyrics) γραμμένους. Τραγουδήστε δυνατά και χωρίς ντροπή και σύντομα θα είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση! Θα συνηθίσετε να ακούτε τον εαυτό σας να μιλάει Αγγλικά οπότε δεν θα ξαφνιαστείτε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να συμμετέχετε σε μία συζήτηση στα Αγγλικά.

 

8. Διαβάστε αγγλόφωνα βιβλία και περιοδικά στα Αγγλικά

Διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά, είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να αναπτύξετε το λεξιλόγιο σας. Όχι μόνο θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο σας, αλλά θα βελτιώσετε και τα προφορικά σας. Δοκιμάστε επίσης να διαβάσετε λογοτεχνικά βιβλία στα Αγγλικά, κατά προτίμηση κάποια που να έχετε διαβάσει στα Ελληνικά ή να έχετε παρακολουθήσει κάποια σειρά ή ταινία που βασίζεται σε αυτά, οπότε και θα έχετε και μια γενική εικόνα για τη γλώσσα και το περιεχόμενο τους. Δοκιμάστε να διαβάζετε φωναχτά και συνδυάστε αυτά που ακούτε με την προφορά που ακούτε στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην παραγωγή προφορικού λόγου, λίγο ως πολύ με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνετε τραγουδώντας τα αγαπημένα σας αγγλικά τραγούδια: θα νιώθετε πιο άνετα ακούγοντας τον εαυτό σας να μιλάει Αγγλικά και να προφέρει τις διάφορες λέξεις.

 

9. Δείτε μια ταινία στα Αγγλικά

Στον ελεύθερο σας χρόνο, επιλέξτε να παρακολουθήσετε μια ξένη ταινία ή μια σειρά χωρίς υπότιτλους ή με υπότιτλους στα Αγγλικά. Η παρακολούθηση σειρών είναι ένας εύκολος και συνήθης προτεινόμενος τρόπος για να βελτιώσετε το επίπεδο των Αγγλικών σας, δώστε προσοχή στην προφορά και σε φράσεις που σας φαίνονται συχνά χρησιμοποιούμενες. Είναι βασικό να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την χρήση των  ελληνικών υποτίτλων. Αυτός ο τρόπος εκμάθησης, βλέποντας δηλαδή και ακούγοντας ταυτόχρονα τους αγγλικούς υπότιτλους, σας βοηθά να εξασκήσετε το listening, την προφορά, το λεξιλόγιο, ακόμα και την γραμματική!

 

10. Μιλήστε με φυσικούς ομιλητές

Στο internet υπάρχουν groups, κοινότητες και forum για πάρα πολλά θέματα. Υπάρχουν λοιπόν και sites στα οποία θα βρείτε φυσικούς ομιλητές μίας γλώσσας οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν μέσω Skype και άλλων παρόμοιων εφαρμογών με άτομα που μαθαίνουν τη γλώσσα τους προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αλλά και άνεση στον προφορικό λόγο. Επίσης τώρα το καλοκαίρι, είτε βρεθείτε σε κάποιο νησί είτε μείνετε στην πόλη, θα συναντήσετε τουρίστες που συνήθως αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την περιοχή. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να επικοινωνήσετε στα Αγγλικά, απαντώντας στα ερωτήματά τους και συνομιλώντας μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξασκείτε την προφορά σας, αλλά ελέγχετε παράλληλα την δυνατότητά σας στην κατανόηση του διαλόγου συνολικά.

 

 

 

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, συνδυάστε την χαλάρωση και τις αγαπημένες σας δραστηριότητες με τους παραπάνω τρόπους βελτίωσης της ξένης γλώσσας. Σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε στην αγγλική γλώσσα, επιδιώκετε να βρίσκετε τις αντίστοιχες ευκαιρίες για να μάθετε κάτι παραπάνω και να τελειοποιήσετε τα Αγγλικά σας. Όποια μέθοδο και να διαλέξετε, από το να ακούτε ραδιόφωνο ή να εξερευνήσετε τον κόσμο του internet, όσο περισσότερο βρίσκεστε με άτομα που μιλάνε Αγγλικά, κάνοντας εξάσκηση ξανά και ξανά, τόσο περισσότερο θα βελτιώνονται τα Αγγλικά σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 + 7 =

Τελευταία Νέα

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

a/ an / the   Χρησιμοποιούμε a / an με αριθμήσιμα ουσιαστικά στον ενικό αριθμό. a pen, a cat, a university, a big elephant, a famous actor, an exercise, an animal, an hour, an open door, an umbrella   Τα χρησιμοποιούμε: 1) πριν από επαγγέλματα.   Lionel...

Διαβάστε Περισσότερα
2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards     Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awardsαπό την ELT News στην κατηγορία Gamification in education. .   Πολύ Περήφανοι και ευτυχισμένοι, για...

Διαβάστε Περισσότερα