8 τρόποι να βελτιώσετε το Listening

από | Απρ 25, 2019

Listening – 8 τρόποι για να το βελτιώσετε!

To #Listening είναι συνήθως το μέρος των εξετάσεων, που οι περισσότεροι υποψήφιοι εξελίσουν με πιο αργό ρυθμό… Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά κείμενα (reading text) που απλά το λαμβάνουμε δια της ακοής.

Διαφοροποιείται δηλαδή ο τρόπος λήψης των πληροφοριών. Aυξάνει ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με το #reading, διότι η επεξεργασία των πληροφοριών πρέπει να γίνει άμεσα.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις το κομμάτι του English listening, είναι να Ακούς!

Και να Ακούς πολύ και συνέχεια!!!

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι #κανόνες για να το πετύχει κάποιος αυτό. Μόνο η εξάσκηση και η επανάληψη. Πρέπει να αφιερώνετε ώρες πολλές στο να ακούτε κάποιον να μιλάει #Αγγλικά. Κυρίως για θέματα που σας ενδιαφέρουν ώστε να μην κουραστείτε, βαρεθείτε και τα παρατήσετε.

Αν θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας στο Listening θα πρέπει να :

1. Μάθετε κανόνες

Μάθετε τους κανόνες προφοράς της Αγγλικής Γλώσσας ώστε να καταλαβαίνετε τις λέξεις που ακούτε. Εξασκηθείτε στην #προφορά σας, διαβάζοντας δυνατά. Καλή ιδέα είναι να είστε μαζί με κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και να σας διορθώνει. Επίσης, μπορείτε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε. Βάλτε συγκεκριμένους #στόχους σε σημεία που χρειάζονται βελτίωση, όπως η διαφορά στην προφορά μεταξύ των λέξεων «cat» και «cut». Σημειώνετε κάπου τις λέξεις που συχνά προφέρετε λάθος.

2. Ακούστε ραδιόφωνο ή δείτε ένα video 

Ακούστε καθημερινά ραδιόφωνο στη #γλώσσα που σας ενδιαφέρει. Διαλέξτε κάτι που θα σας ενδιέφερε ν’ ακούσετε και στη δική σας γλώσσα και απόλαυστε την εμπειρία να ενημερωθείτε γι’ αυτό από έναν #ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό ή από οποιαδήποτε άλλη ακουστική πηγή μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Για παράδειγμα την ιστοσελίδα youtube , η οποία διαθέτει ανεξάντλητη δεξαμενή ξενόγλωσσων video.

3. Δείτε μία ξένη ταινία

Θα μπορούσατε επίσης να παρακολουθείτε συχνά ταινίες στην τηλεόραση. Παρακολουθώντας την ταινία , δώστε ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτά που #ακούτε. Επιλέξτε να εμφανίζονται οι υπότιτλοι στα Αγγλικά ή απενεργοποιήστε εντελώς τους υπότιτλους.

4. Ενημερωθείτε για τις ειδήσεις στη γλώσσα που ενδιαφέρεστε

Αν σας ενδιαφέρουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, μπορείτε να ακούτε τις ειδήσεις από μία ξενόγλωσση πηγή. Για παράδειγμα το BBC ή το CNN. Ταυτόχρονα χρησιμοποίηστε ένα #λεξικό για να μαθαίνετε καινούργιο λεξιλόγιο. Καταγράψτε το καινούργιο λεξιλόγιο που συναντάτε σε ένα προσωπικό αρχείο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα #βελτιώσετε τη γνώση σας για τη γλώσσα αλλά και τις ικανότητες σας να αντιλαμβάνεστε αυτό που ακούτε από διαφορετικές πηγές και είδη προφοράς.

5. Μιλήστε μόνο στην γλώσσα που σας ενδιαφέρει

Βρείτε κάποιον ή κάποιους με τους οποίους θα συμφωνήσετε να μιλάτε μόνον Αγγλικά σε συγκεκριμένες στιγμές. Μετά το #μάθημα, όταν είσαστε μαζί στο μετρό ή μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

6. Ακούστε τραγούδια

Όταν ακούτε αγγλόφωνα #τραγούδια, να προσέχετε τους στίχους τους. Εξάλλου, πολλά CD περιέχουν και τους στίχους των τραγουδιών.  Μπορείτε να τους διαβάζετε ενώ ταυτόχρονα ακούτε.

7. Παρακολουθήστε παραστάσεις – εκδηλώσεις

Παρακολουθείτε θεατρικές παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις (ομιλίες, παρουσιάσεις) στα Αγγλικά που διοργανώνουν #αγγλόφωνοι φορείς.

8. Εξασκηθείτε μόνοι σας στο σπίτι

Εξασκηθείτε σε συγκεκριμένες επικοινωνιακές περιστάσεις μόνοι σας στο #σπίτι. Μπροστά στον καθρέφτη για παράδειγμα. Υποθέστε ότι συστήνεστε σε κάποιον, διαφωνείτε με κάτι, δίνετε συνέντευξη ή ζητάτε πληροφορίες. Αν βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει, μπορείτε να ‘παίξετε’ και #ρόλους!

 

Το να βελτιωθείτε λοιπόν στο listening είναι περισσότερα θέμα εξάσκησης.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα εκπαιδευτικά θέματα και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

 

15 + 10 =

Τελευταία Νέα

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

a/ an / the   Χρησιμοποιούμε a / an με αριθμήσιμα ουσιαστικά στον ενικό αριθμό. a pen, a cat, a university, a big elephant, a famous actor, an exercise, an animal, an hour, an open door, an umbrella   Τα χρησιμοποιούμε: 1) πριν από επαγγέλματα.   Lionel...

Διαβάστε Περισσότερα
2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards     Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awardsαπό την ELT News στην κατηγορία Gamification in education. .   Πολύ Περήφανοι και ευτυχισμένοι, για...

Διαβάστε Περισσότερα