10 παιχνίδια για να μάθεις Ξένες Γλώσσες ευχάριστα!

από | Σεπ 1, 2018

παιχνίδια-Ξένες Γλώσσες

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…

10 παιχνίδια για να μάθεις Ξένες Γλώσσες ! Σαν καθηγητές είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το μάθημα όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται. Πρέπει πάντα να αναζητούμε τρόπους να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας. Πλέον υπάρχουν πολλά διαδραστικά παιχνίδια. Μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση γραμματικής και λεξιλογίου παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή.

Τι γίνεται όμως και με τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια που παίζαμε μέσα στην τάξη πριν την εποχή των υπολογιστών;

Στην εποχή που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, κάποιες φορές μέσα στο μάθημα επιλέγουμε να κάνουμε ένα «διάλειμμα» από τους υπολογιστές και τα τάμπλετ. Επιλέγουμε να παίξουμε και να μάθουμε με πιο παραδοσιακούς αλλά εξ ίσου διασκεδαστικούς τρόπους. 10 Παιχνίδια για να μάθεις Ξένες Γλώσσες

Ας μιλήσουμε για κάποια από αυτά. 

10 Παιχνίδια για να μάθεις Ξένες Γλώσσες

1) «Φτιάχνοντας μια πρόταση»

Δώστε στους μαθητές σας δύο, τρεις ή τέσσερις λέξεις και ζητήστε τους να  σχηματίσουν μια πρόταση που να περιέχει αυτές τις λέξεις. Για παράδειγμα , δώστε τις λέξεις friend, cat, dog. Μια  πρόταση που θα μπορούσαν να φτιάξουν με αυτές τις λέξεις είναι: I’ve got a cat and my friend has got a dog.

2) «Παντομίμα»

Διαλέξτε έναν μαθητή και ζητήστε του να δείξει με παντομίμα στους συμμαθητές του τη λέξη που θα του πείτε. Οι υπόλοιποι θα πρέπει  να  μαντέψουν τη λέξη  κάνοντας ερωτήσεις όπως, Is it a…? / Are you…?

3) «Χαλασμένο τηλέφωνο»

Ψιθυρίστε μια λέξη, ή ακόμα και μια μικρή πρόταση, στον πρώτο μαθητή ο οποίος θα πρέπει να την πει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ψιθυριστά ,στον διπλανό του και αυτός στον επόμενο μαθητή κτλ. Συνεχίστε έτσι μέχρι  να φτάσετε στον τελευταίο μαθητή ο οποίος θα πρέπει να πει δυνατά την λέξη ή πρόταση που άκουσε.

4) «Bingo»

Ετοιμάστε μια λίστα από 15-20 λέξεις  τις οποίες θέλετε να μάθουν οι μαθητές σας. Αντιγράψτε τις λέξεις στον πίνακα. Πείτε στους μαθητές σας  να φτιάξουν σε ένα φύλλο χαρτί  ένα πινακάκι με 3Χ3 ή 4Χ4 κουτάκια και να γράψουν σε κάθε κουτάκι  μια λέξη από αυτές που έχετε γράψει στον πίνακα. Αρχίστε να λέτε λέξεις από αυτές που υπάρχουν στον πίνακα. Κάθε μαθητής θα πρέπει να σβήνει από το πινακάκι του τη λέξη που ακούει από εσάς. Όποιος σβήνει 3 λέξεις στη σειρά θα πρέπει να φωνάξει Bingo!

5) «Βρες τη λέξη που δεν ταιριάζει»

Κάθε μαθητής γράφει σε μια κάρτα 3 λέξεις: δύο που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και 1 που δεν ανήκει(π.χ.cow, goat, book). Οι κάρτες αριθμούνται και μετά περνάνε από κάθε μαθητή. Κάθε μαθητής θα πρέπει να γράψει στο τετράδιό του τον αριθμό της κάρτας και δίπλα την λέξη που δεν ταιριάζει. Μόλις όλοι οι μαθητές δουν όλες τις κάρτες διαβάζετε τις λέξεις που δεν ταιριάζουν και οι μαθητές τσεκάρουν τις απαντήσεις τους.

6) «Πες την Ιστορία»

Ο δάσκαλος αρχίζει να λέει μια ιστορία και κάθε μαθητής πρέπει να συνεχίσει την ιστορία από εκεί που ακριβώς την έχεις αφήσει ο προηγούμενος. Είναι ένα πολύ συναρπαστικό παιχνίδι ιδιαίτερα όταν πείτε μια τρομαχτική ιστορία με τα παιδιά – ίσως και με σβηστά τα φώτα – γιατί έτσι θα βάλουν τα δυνατά τους για να σας παρακολουθούν και να συνεχίσουν την ιστορία.

7) «Πρόσωπα – Ζώα – Πράγματα»

Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει παίξει κάποια παραλλαγή αυτού του τόσο συναρπαστικού αλλά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Ο κάθε μαθητής πρέπει να γράψει μια λέξη που να ξεκινάει με το αντίστοιχο γράμμα κι αντίστοιχα βαθμολογείται με 5 – 10 ή 20 βαθμούς.

8) «Ομάδες λέξεων»

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 2-4 ατόμων και ο δάσκαλος τους δίνει μια κατηγορία λέξεων όπως για παράδειγμα ζώα, φαγητά ή οτιδήποτε άλλο. Νικήτρια είναι η ομάδα που βρίσκει τις περισσότερες λέξεις.

9) «Τελευταίο γράμμα»

Κάθε μαθητής γράφει μια λέξη που ξεκινάει από το τελευταίο γράμμα της προηγούμενης χωρίς να μπορεί να επαναλάβει λέξεις που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Νικητής είναι ο παίχτης που μένει τελευταίος.

10) «Memory Cards»

Ένα πολύ αποτελεσματικό παιχνίδι που μπορείτε να κατασκευάσετε και μόνοι σας. Φτιάχνουμε μικρές κάρτες που από τη μία πλευρά είναι άδειες αλλά από την άλλη πλευρά έχουν γράμματα – λέξεις και εικόνες. Σκοπός είναι ο μαθητής να αντιστοιχήσει τις κάρτες κι έτσι να μάθει το λεξιλόγιο. Στην Επικοινωνία έχουμε ετοιμάσει ένα τέτοιο παιχνίδι που μπορούμε να το στείλουμε δωρεάν σε όποιον επιθυμεί.

10 Παιχνίδια για να μάθεις Ξένες Γλώσσες λοιπόν και όλοι μπορούν να διασκεδάζουν….μαθαίνοντας!!!

 

 

 

 

 

 

6 + 12 =

Τελευταία Νέα

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

Πότε χρησιμοποιούμε το a, an και the?

a/ an / the   Χρησιμοποιούμε a / an με αριθμήσιμα ουσιαστικά στον ενικό αριθμό. a pen, a cat, a university, a big elephant, a famous actor, an exercise, an animal, an hour, an open door, an umbrella   Τα χρησιμοποιούμε: 1) πριν από επαγγέλματα.   Lionel...

Διαβάστε Περισσότερα
2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards

2022 ELT Excellence Awards     Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awardsαπό την ELT News στην κατηγορία Gamification in education. .   Πολύ Περήφανοι και ευτυχισμένοι, για...

Διαβάστε Περισσότερα