Τα οφέλη των ταινιών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

από | Νοέ 5, 2020

Τα οφέλη των ταινιών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

 

Η Γλώσσα  σημαίνει πολυμορφία,  πολιτιστική κληρονομιά,  επικοινωνία  και  επομένως  συνεργασία, δηλαδή έννοιες που αποτελούν αξίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια ξένη γλώσσα είναι στην πράξη.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, μικροί και μεγάλοι είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τις ξένες γλώσσες μέσα από το internet, τα videos, τα social media, τα παιχνίδια, τα τραγούδια και φυσικά τις ξένες ταινίες.  Οι κάθε μια από όλες αυτές τις δραστηριότητες, είναι από μόνες τους τρόπος για να βελτιώσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες.

Έχει παρατηρηθεί, ότι οι μαθητές, κάθε ηλικίας, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μία μαθησιακή δραστηριότητα όταν αυτή παρουσιάζεται μέσω ενός video ή μέσω διάδρασης, ειδικά στις ξένες γλώσσες! Και αυτό γιατί τους παρέχονται ευκαιρίες για τη χρήση της γλώσσας στο φυσικό της πλαίσιο. Μαθαίνουν ενώ διασκεδάζουν, ενώ ταυτόχρονα, έχουν πολλές ευκαιρίες να εξασκήσουν την γλώσσα και να καταλάβουν τη χρήση της.

Τα οπτικοακουστικά μέσα συμβάλλουν στη μετάδοση της γνώσης και συνεπώς αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.  Όλοι οι παραπάνω τρόποι που αναφέραμε, όχι μόνο θα σας βοηθήσουν  να αναπτύξετε το λεξιλόγιό και τη γραμματική σας, αλλά να βελτιώσετε την προφορά σας και τις δεξιότητες ακρόασης σας.

 

Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για τα οφέλη των ταινιών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών!

Η παρακολούθηση ταινιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις ξένες γλώσσες σας. Και αυτό γιατί οι ταινίες είναι διασκεδαστικές, συναισθηματικές. Είναι δυναμικές, οπτικοακουστικές και χρησιμοποιούν αυθεντική γλώσσα σχεδόν πάντα. Τα Αγγλικά για παράδειγμα στις ταινίες, είναι αυθεντικά και μάλιστα το γενικότερο πλαίσιο είναι σαφές, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυθεντικές ταινίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.

Συνδυαστικά τα ακουστικά και τα οπτικά ερεθίσματα, είναι εύκολα προσβάσιμα, άμεσα και πολύ δυναμικά, ετσι ώστε να καθιστούν τη χρήση των ταινιών πολύτιμο βοήθημα στην εκμάθηση ξένης γλώσσας. Κατά την παρακολούθηση μιας ξένης ταινίας, ο θεατής – μαθητής, εκτίθεται σε μία σειρά γλωσσικών και παραγλωσσικών στοιχείων. Έρχεται σε επαφή με διαφορετικά επίπεδα γλώσσας (επίσημο, ανεπίσημο), με διαφορετικές προφορές, ανάλογα με τους ομιλητές, και με πάρα πολλά  γλωσσικά  στοιχεία  (αστεία,  ιδιωματικές  εκφράσεις)  αλλά  και πολιτισμικά  στοιχεία.

Στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στην διδασκαλία, οι ταινίες προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες αξιοποίησής τους σε διάφορα επίπεδα και με πολλούς τρόπους.

Αυτό όμως εξαρτάται  κυρίως  από το επίπεδο των μαθητών και τους  στόχους  που  θέτει  ο  καθηγητής.

 

Ουσιαστικά, μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε ανθρώπους να μιλάνε την μητρική τους γλώσσα αβίαστα. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να καταλάβουμε και να συνηθίσουμε στο άκουσμα της γλώσσας, στην προφορά της, την δομή των προτάσεων, καθώς και κάποιες βασικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Αυτές μπορεί να είναι κάποιοι ιδιωματισμοί, ένα απλό ευχαριστώ, ένα συγνώμη, μία σκηνή θυμού ή έκπληξης.

Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να τα μάθει κάποιος μέσα από τα βιβλία και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις πώς ακούγονται και με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούνται από φυσικούς ομιλητές. Θα σας βοηθήσει πολύ να επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας και να μάθετε πολλές φράσεις που βρίσκονται συχνά στην προφορική επικοινωνία.

Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε μια ταινία στην γλώσσα που σας ενδιαφέρει, με υπότιτλους. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδέσετε τον προφορικό με τον γραπτό λόγο. Αν το επίπεδό σας, ωστόσο, είναι αρκετά προχωρημένο μπορείτε να βασιστείτε στην ακουστική σας ικανότητα και να παρακολουθήσειτε την ταινία χωρίς κανέναν υπότιτλο.

Είναι γεγονός, ότι μέσω  της προβολής  αποσπασμάτων  ταινιών, η  εκμάθηση πραγματοποιείται σε πιο ευχάριστο κλίμα, καθώς η παρουσία εικόνων αποσπά τον εκπαιδευόμενο από την αυστηρή διαδικασία της μάθησης. Είναι επίσης γεγονός, ότι με την οπτικοποίηση αποτυπώνονται καλύτερα στο μυαλό του εκπαιδευόμενου όχι μόνο τα  γλωσσικά αλλά και τα  πολιτισμικά στοιχεία που τα συνοδεύουν.

Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος σε μία γλώσσα, ο καθηγητής σας θα είναι εκεί για να σας υποστηρίξει και να σας εμψυχώσει προτείνοντας σας περιεχόμενο σχετικό με το επίπεδο, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας.

 

 

 

 

12 + 11 =

Τελευταία Νέα

Ecce Speaking Test

Ecce Speaking Test

Προφορικές Εξετάσεις Αγγλικών Michigan Lower ECCE!     Οι εξετάσεις ECCE διεξάγονται στην Ελλάδα δύο φορές ανά έτος, το Μάιο και Δεκέμβριο. Τα πιστοποιητικά Lower  αποτελούν επίσημα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο B2, όπως αυτό...

Διαβάστε Περισσότερα
Τελετή Λήξης Ακαδημιών Αθηναΐδας & Επικοινωνίας

Τελετή Λήξης Ακαδημιών Αθηναΐδας & Επικοινωνίας

Τελετή Λήξης Ακαδημιών Αθηναΐδας & Επικοινωνίας   Παρασκευη 09/06 18:00 - 21:00 Γήπεδο Αλεπότρυπας, Κυψέλη   Με μεγάλη μας χαρά, σας προσκαλούμε στην τελετή λήξης των Ακαδημιών της Αθηναΐδας & των Μαθητών της Επικοινωνίας, για να παίξουμε, να...

Διαβάστε Περισσότερα
Β2 First Speaking Test

Β2 First Speaking Test

Speaking Β2 First (FCE)   Το Β2 First (FCE) είναι μια εξέταση Cambridge Assessment English που χρησιμεύει για την πιστοποίηση ενός επιπέδου Β2 γλωσσικής επάρκειας στα αγγλικά, όπως περιγράφεται στο CEFRL (Common European Framework of Reference for Languages) ή...

Διαβάστε Περισσότερα