Παιδιά και διάβασμα: Καλλιεργώντας στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα

από | Ιαν 31, 2020

Παιδιά και διάβασμα

Καλλιεργώντας στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα

Οι έρευνες αποδεικνύουν αυτό που μας υπαγορεύει η κοινή λογική: όσο πιο πολύ διαβάζουν τα παιδιά, τόσο καλύτερα διαβάζουν και τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση αντλούν από την ανάγνωση. Δυστυχώς, ισχύει και το αντίστροφο: τα παιδιά που διαβάζουν λίγο έχουν συνήθως χαμηλή αναγνωστική ικανότητα. Γι’ αυτά τα παιδιά η ανάγνωση γίνεται σκληρή μάχη και την αποφεύγουν όσο μπορούν. Για να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν.

Αρχικά, ο γονιός θα πρέπει να γνωρίσει τα οφέλη της φιλαναγνωσίας, να τα εκτιμήσει και έπειτα να τα μεταφέρει και στο παιδί του.

 Η ανάγνωση βιβλίων λοιπόν:

 • Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο
 • Αναπτύσσει τον εγκέφαλο και την ευφυία
 • Καλλιεργεί την φαντασία και την σκέψη
 • Βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει
 • Δίνει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν
 • Καλλιεργεί το πνεύμα και τα συναισθήματα
 • Αναπτύσσει τις γνώσεις, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα
 • Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αυτογνωσία
 • Βελτιώνει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται και να μελετά τα μαθήματά του

 Τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί να ενδιαφερθεί και να ξεκινήσει το διάβασμα:

 1. Αναζητήστε θέματα για τα οποία το παιδί σας ίσως θέλει να διαβάσει.
 2. Αφήστε το παιδί να δει εσάς να διαβάζετε για ευχαρίστηση στον ελεύθερο χρόνο σας.
 3. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν στα μικρότερα αδέρφια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά χαίρονται να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους σε ένα κοινό που τα θαυμάζει.
 4. Κάποια στιγμή που η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του φαγητού, μοιραστείτε τις σκέψεις σας για κάτι που διαβάσατε και ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
 5. Ορίστε κάποια συγκεκριμένη ώρα για διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, για παράδειγμα 20 λεπτά πριν από το βραδινό ύπνο ή αμέσως μετά το φαγητό.
 6. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας διαβάσει δυνατά ένα συναρπαστικό απόσπασμα από ένα βιβλίο, κάτι ενδιαφέρον από την εφημερίδα ή κάτι αστείο από ένα κόμικ.
 7. Χαρίστε στις γιορτές και τα γενέθλια βιβλία και περιοδικά με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
 8. Χαρίστε στα παιδιά μια βραδιά γέλιου και διασκέδασης με αφορμή κάποιο βιβλίο. Πολλά παιδιά (αλλά και γονείς) αντιμετωπίζουν το διάβασμα σαν δραστηριότητα που απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα. Ένα βιβλίο με ανέκδοτα, μια ιστορία με γρίφους και αινίγματα, ένα αστείο απόσπασμα που διαβάζεται φωναχτά μπορεί να αποκαλύψει και μια άλλη πλευρά του διαβάσματος.
 9. Επεκτείνετε τις θετικές εμπειρίες που μπορεί να έχει το παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο. Για παράδειγμα, αν το παιδί ευχαριστήθηκε ένα βιβλίο για δεινόσαυρους, συνεχίστε με μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας.
 10. Μειώστε το χρόνο που βλέπει τηλεόραση, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Ποτέ όμως μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση σαν επιβράβευση επειδή διάβασε κάποιο βιβλίο ή σαν τιμωρία επειδή δεν διάβασε.

Μη ξεχνάτε ότι το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι και η γυμναστική για το σώμα!

 

 

Παιδιά και διάβασμα

Μπέττυ Νικολοπούλου

Καθηγήτρια Γαλλικών

3 + 3 =

Τελευταία Νέα

Χρόνοι ρημάτων στα Αγγλικά

Χρόνοι ρημάτων στα Αγγλικά

Οι χρόνοι των ρημάτων στην Αγγλική γλώσσα.   TENSES   Η εκμάθηση των χρόνων των Αγγλικών είναι ένα μεγάλο κομμάτι για την επικοινωνία στα Αγγλικά. Για την ακρίβεια πολλοί είναι οι μαθητές που διστάζουν να προβούν στην παραγωγή γραπτού, αλλά και προφορικού...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Επικοινωνία πάει Αράχωβα!

Η Επικοινωνία πάει Αράχωβα!

Η Επικοινωνία πάει Ολοήμερη εκδρομή στη γραφική Αράχωβα!   ''Η ονειρική αλπική πλευρά του Παρνασσού.''   Μονοήμερη Οδική Εκδρομή με προορισμό τη γραφική Αράχωβα-Αγόριανη. Είτε λευκή, είτε στα πράσινα της... είτε κατάμεστη από κόσμο, είτε πιο ήσυχη, η...

Διαβάστε Περισσότερα
All Simple Tenses in English

All Simple Tenses in English

Η εκμάθηση των χρόνων της Αγγλικής γλώσσας είναι ένα μεγάλο κομμάτι για την επικοινωνία στα Αγγλικά. Για την ακρίβεια πολλοί είναι οι μαθητές που διστάζουν να προβούν στην παραγωγή γραπτού, αλλά και προφορικού λόγου, γιατί νιώθουν ανασφαλείς, επειδή «δεν ξέρουν τους...

Διαβάστε Περισσότερα