Παιδί και Σεξουαλικότητα: Πότε μιλάμε στα παιδιά μας για το Σεξ!

από | Νοέ 12, 2019

Παιδί και Σεξουαλικότητα

Πότε και πως μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ ⁉️

Όλοι οι γονείς καλούνται κάποια στιγμή να λύσουν τις απορίες των παιδιών τους. Απορίες σχετικά με την αναπαραγωγή και το σεξ. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «παγώνουν» στο άκουσμά τους, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων…

Αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Η αμηχανία και η ντροπή τους για ένα θέμα, που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας θεωρείται ταμπού, τους κάνει να αναβάλουν μια τέτοια συζήτηση ξανά και ξανά.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί βασική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα κομμάτι κοινό σε όλους. Μια πτυχή της προσωπικότητάς μας, η οποία επηρεάζει όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας. Παραμελώντας τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών μας, είναι σαν να τους αρνούμαστε γνώσεις και δεξιότητες σε έναν τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Από πολύ μικρή ηλικία πια, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους πληροφορίες και εικόνες, σεξουαλικού περιεχομένου, μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, το διαδίκτυο, τη μουσική που ακούν, τις παρέες που συναναστρέφονται. Τα παιδιά ζουν πλέον σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες. Kάποια στιγμή εύλογα θα αναρωτηθούν σχετικά με το σεξ.

Γιατί να μην δώσουν αυτές τις πληροφορίες οι ίδιοι οι γονείς σε ένα φροντιστικό και  ασφαλές πλαίσιο;

Πότε αρχίζουμε να μιλούμε στα παιδιά μας για το σεξ;

Τι περιλαμβάνει η σεξουαλική διαπαιδαγώση;

Τι λέω για το σεξ σε κάθε ηλικία;

Μαζί μας είναι η Γιαννοπούλου Μαρία , Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc in Psychiatry, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt ,PgD in Child and Adolescence Psychology, για να μας εξηγήσει πως και τι πρέπει να μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ ανά ηλικία.

 

 

Η Μαρία Γιαννοπούλου είναι μέλος σε μια ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγους, σύμβουλους ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτές, με χρόνια εμπειρία σε παιδιά, εφήβους και γονείς, και διαθέτουν την δική τους προσωπική ιστοσελίδα.
Ένα site που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ψυχολογία των γονέων, των εφήβων και των παιδιών.

Αξίζει να το επισκεφτείτε!

allaboutparents.gr

6 + 6 =

Τελευταία Νέα

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών   Σε κάθε αρχή σχολικής χρονιάς μεταξύ άλλων, υπάρχει και το άγχος για το φροντιστήριο ξένων γλωσσών των παιδιών μας. Ποιο να διαλέξω; Τι να προσέξω; Είναι το κόστος το μοναδικό κριτήριο επιλογής;   Πώς λοιπόν...

Διαβάστε Περισσότερα
Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Φέτος, για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και αποτελεσματική για όλους εσάς, έχουμε κάποιες αλλαγές στο πώς θα αποκτήσετε τα βιβλία:   Μπορούμε να σας στείλουμε τη λίστα των βιβλίων και να τα προμηθευτείτε από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο. Ή να επιλέξετε...

Διαβάστε Περισσότερα
ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023   Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awards από την ELT News στην κατηγορία Teaching Very Young Learners(4-6), για 3 συνεχή χρονιά!!!     2023-Teaching Very...

Διαβάστε Περισσότερα