Η μουσική ως μέσο εκμάθησης και τρόπος διδασκλίας!

από | Φεβ 4, 2019

Η μουσική ως μέσο εκμάθησης

“Η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής” είχε πει ο Πλάτωνας! Πραγματικά είναι μια οικουμενική γλώσσα που ενώνει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά! Ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο, την θρησκεία και την καταγωγή! Η μουσική ως μέσο εκμάθησης μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπόν πολλούς σκοπούς.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την μουσική ως μέσο εκμάθησης;

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού που ακούν η ακόμα παίζουν μουσική, επωφελούνται ιδιαιτέρως στην συνολική ανάπτυξη του λόγου, της κίνησης, στην γλώσσα και την μαθησιακή αντίληψη!
Η μουσική σε πολλές περιπτώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας! Μέσω της μουσικής διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε, ταξιδεύουμε και φυσικά μαθαίνουμε!!

Εδώ κάπου μπαίνει και το εκπαιδευτικό κομμάτι της μουσικής! Ούσα λάτρης της μουσικής -και εγώ η ίδια- από μικρή ηλικία πάντα θυμάμαι πόσο με είχε “βοηθήσει”  Επίσης μου προσέφερε την χαρά να γνωρίσω ΚΑΙ την εκπαιδευτική της ικανότητα! Ακούγοντας μουσική μάθαινα στίχους και συνεχώς καινούργιες λέξεις! Φυσικά μέσα απο την Αγγλική γλώσσα, την οποία έχω την χαρά να διδάσκω τα τελευταία χρόνια!!

Μέσα απο την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας πάντα φροντίζω να ενθαρρύνω τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές μου να ακούν ξένη μουσική. Να ψάχνουν τους στίχους και τις καινούργιες λέξεις που ακούν και έτσι μέσα απο αυτή την ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν!!
Χωρίς να είναι το -καταναγκαστικό homework – αλλά μια ευχάριστη απασχόληση!!

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πόσο γρήγορα τα παιδιά “απορροφούν” μέσα από την μουσική. Καινούργιο λεξιλόγιο, καινούργιες φράσεις, ακόμα και ιδιωματισμούς μέσα απο τα αγαπημένα τους τραγούδια!!

Φυσικά αυτό μπορούμε να το επεκτείνουμε και μέσα απο ταινίες που μπορούμε να παρακολουθούμε με Αγγλικούς υπότιτλους . Ακόμα καλύτερα και ΧΩΡΙΣ υπότιτλους στα Αγγλικά!!
“Μusic washes away the dust of everyday life” το οποίο σημαίνει οτι η μουσική “ξεπλένει” την σκόνη απο την καθημερινότητα..

Είναι πολύ όμορφο λοιπόν να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας -εκπαιδευτικοί και γονείς- να ψάχνουν στίχους . Να μαθαίνουν νέο καθημερινό λεξιλόγιο καθώς και όμορφες εκφράσεις και ταυτόχρονα να περνάνε καλά!!
Το αποτέλεσμα της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας μέσα απο όμορφα τραγούδια θα σας εντυπωσιάσει!!
Τrust me!!

μουσική ως μέσο εκμάθησης

Χαριλάου Χριστίνα

Καθηγήτρια Αγγλικών

5 + 12 =

Τελευταία Νέα

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο

Η Επικοινωνία πάει Ναύπλιο και παραλία Καραθώνα! Κυριακή 16 Ιουνίου 2024   Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή που έχουμε οργανώσει στις 16 Ιουνίου, με προορισμό το μαγευτικό Ναύπλιο και την εκπληκτική Παραλία του Καραθώνα.  ...

Διαβάστε Περισσότερα
Διαγωνισμός Video Clip

Διαγωνισμός Video Clip

Διαγωνισμός Video Clip για το Τραγούδι της Επικοινωνίας!   Ετοιμαστείτε για να ξεδιπλώσετε τη δημιουργικότητά σας και να δείξετε το ταλέντο σας! Το φροντιστήριο μας διοργανώνει έναν συναρπαστικό διαγωνισμό video clip με θέμα το "Τραγούδι της Επικοινωνίας"!  ...

Διαβάστε Περισσότερα
Passive voice – Causative

Passive voice – Causative

Passive voice   Χρησιμοποιούμε παθητική φωνή για να μιλήσουμε για το αντικείμενο (πρόσωπο ή πράγμα) που δέχεται μία πράξη.   Στην παθητική φωνή θυμόμαστε 2 βασικούς κανόνες:   Το αντικείμενο γίνεται υποκείμενο, το υποκείμενο ποιητικό αίτιο.   John...

Διαβάστε Περισσότερα