Η μουσική ως μέσο εκμάθησης και τρόπος διδασκλίας!

από | Φεβ 4, 2019

Η μουσική ως μέσο εκμάθησης

“Η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής” είχε πει ο Πλάτωνας! Πραγματικά είναι μια οικουμενική γλώσσα που ενώνει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά! Ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο, την θρησκεία και την καταγωγή! Η μουσική ως μέσο εκμάθησης μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπόν πολλούς σκοπούς.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την μουσική ως μέσο εκμάθησης;

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού που ακούν η ακόμα παίζουν μουσική, επωφελούνται ιδιαιτέρως στην συνολική ανάπτυξη του λόγου, της κίνησης, στην γλώσσα και την μαθησιακή αντίληψη!
Η μουσική σε πολλές περιπτώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας! Μέσω της μουσικής διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε, ταξιδεύουμε και φυσικά μαθαίνουμε!!

Εδώ κάπου μπαίνει και το εκπαιδευτικό κομμάτι της μουσικής! Ούσα λάτρης της μουσικής -και εγώ η ίδια- από μικρή ηλικία πάντα θυμάμαι πόσο με είχε “βοηθήσει”  Επίσης μου προσέφερε την χαρά να γνωρίσω ΚΑΙ την εκπαιδευτική της ικανότητα! Ακούγοντας μουσική μάθαινα στίχους και συνεχώς καινούργιες λέξεις! Φυσικά μέσα απο την Αγγλική γλώσσα, την οποία έχω την χαρά να διδάσκω τα τελευταία χρόνια!!

Μέσα απο την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας πάντα φροντίζω να ενθαρρύνω τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές μου να ακούν ξένη μουσική. Να ψάχνουν τους στίχους και τις καινούργιες λέξεις που ακούν και έτσι μέσα απο αυτή την ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν!!
Χωρίς να είναι το -καταναγκαστικό homework – αλλά μια ευχάριστη απασχόληση!!

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πόσο γρήγορα τα παιδιά “απορροφούν” μέσα από την μουσική. Καινούργιο λεξιλόγιο, καινούργιες φράσεις, ακόμα και ιδιωματισμούς μέσα απο τα αγαπημένα τους τραγούδια!!

Φυσικά αυτό μπορούμε να το επεκτείνουμε και μέσα απο ταινίες που μπορούμε να παρακολουθούμε με Αγγλικούς υπότιτλους . Ακόμα καλύτερα και ΧΩΡΙΣ υπότιτλους στα Αγγλικά!!
“Μusic washes away the dust of everyday life” το οποίο σημαίνει οτι η μουσική “ξεπλένει” την σκόνη απο την καθημερινότητα..

Είναι πολύ όμορφο λοιπόν να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας -εκπαιδευτικοί και γονείς- να ψάχνουν στίχους . Να μαθαίνουν νέο καθημερινό λεξιλόγιο καθώς και όμορφες εκφράσεις και ταυτόχρονα να περνάνε καλά!!
Το αποτέλεσμα της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας μέσα απο όμορφα τραγούδια θα σας εντυπωσιάσει!!
Τrust me!!

μουσική ως μέσο εκμάθησης

Χαριλάου Χριστίνα

Καθηγήτρια Αγγλικών

15 + 6 =

Τελευταία Νέα

Καλοκαιρινά μαθήματα Αγγλικών

Καλοκαιρινά μαθήματα Αγγλικών

Κάνε τα Αγγλικά σου να λάμπουν αυτό το Καλοκαίρι!  Ενίσχυσε τις Δεξιότητές σου και ξεχώρισε!   Καλοκαιρινά μαθήματα Αγγλικών!   Ο χρόνος προετοιμασίας δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος!   Μέσα από το πρόγραμμα των καλοκαιρινών μας μαθημάτων, καλύπτουμε την...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Επικοινωνία πάει Waterfun

Η Επικοινωνία πάει Waterfun

Το απόλυτο θεματικό Water Park - Waterfun   Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 και ώρα συνάντησης 11:00π.μ   Θάλασσα δε θα πάμε...θα πάμε όμως στη μεγαλύτερη πισίνα της Αττικής! Είστε έτοιμοι για συναρπαστικές βουτιές, πολλή φόρα και ανδρεναλίνη;   Το μεγαλύτερο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ecpe Speaking Test

Ecpe Speaking Test

ECPE Speaking Test Michigan Proficiency   Tο πιστοποιητικό ECPE (Proficiency) είναι ένα επίσημο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2, όπως αυτό ορίζεται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Απονέμεται από το...

Διαβάστε Περισσότερα