Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

από | Μάι 7, 2019

Φτιάχνοντας τη βαλίτσα μου για το Γυμνάσιο

Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Μετάβαση είναι η διαδικασία που οδηγεί από τη μια κατάσταση στην άλλη και περιλαμβάνει τόσο την φυσική αλλαγή του περιβάλλοντος, όσο και την ψυχολογική διαδικασία που περνάει το άτομο μέσα σε αυτή την αλλαγή. Μεταβατικές φάσεις βιώνουν οι άνθρωποι καθ’ όλη τη διάρκεια της #ζωής τους περνώντας από διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του ατόμου.

Στη μετάβασή του ο #μαθητής από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καλείται να προσαρμοστεί όχι μόνο στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αλλά και να διαχειριστεί συναισθηματικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα που προκύπτουν. Οι #διαφορές μεταξύ των δυο βαθμίδων είναι αρκετές.

Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Στο #Γυμνάσιο οι μαθητές φεύγουν από το οικείο και άνετο περιβάλλον του Δημοτικού. Χάνουν πιθανόν την κοινωνική ομάδα με τους φίλους και τους γνώριμους συμμαθητές τους. Αρχίζουν να εκτίθενται σε προκλήσεις και δυσκολίες που συνδέονται με τα μαθήματα, τη διαχείριση του χρόνου και το φόρτο εργασίας. Επιπρόσθετα, η μετάβαση αυτή συμπίπτει και με τη βιολογική αλλαγή στη ζωή των μαθητών. Από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

Ακόμη, αναφορικά με τις πρακτικές αλλαγές που έρχονται να «ταρακουνήσουν» τους νεαρούς εφήβους, αξίζει να αναφερθεί το πλήθος των μαθημάτων που θα συναντήσουν στο Γυμνάσιο και κατ’ επέκταση η αύξηση των καθηγητών. Η αλλαγή των τριμήνων σε τετράμηνα καθώς και η περίοδος των εξετάσεων που θα έχουν στο τέλος της χρονιάς, από την οποία θα κριθεί το αν θα περάσουν ή θα επαναλάβουν την #τάξη.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, δεν είναι πάντα ομαλή στη ζωή των νεαρών εφήβων.

Αυτή η περίοδος έχει συσχετιστεί με σοβαρά #προβλήματα συμπεριφοράς και πτώση στην ακαδημαϊκή επίδοση. Ως εκ τούτου προτείνεται από την πλευρά των γονέων, να είναι διαλλακτικοί, να αφουγκραστούν τις επιθυμίες των παιδιών τους. ‘Αλλωστε η εφηβεία είναι μια περίοδος όπου τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν πιο άνετα στις παρέες των συνομηλίκων.

Αναφορικά με την πρώτη μέρα στο #σχολείο λοιπόν, θα ήταν καλό να ρωτήσουν τα #παιδιά τους αν προτιμούν να τα συνοδεύσουν οι ίδιοι ή να πάνε με τους φίλους. Ακόμη προτείνεται να επιχειρήσουν να μοιραστούν με τα παιδιά τους εμπειρίες που και οι ίδιοι έχουν ζήσει (π.χ για την δική τους εμπειρία από τα χρόνια του Γυμνασίου). Θα μπορούσαν επίσης να επισκεφτούν τον χώρο του Γυμνασίου για να τον γνωρίσουν, ενώ θα ήταν χρήσιμο αν ξεφύλλιζαν τα σχολικά εγχειρίδια του Γυμνασίου που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή. να παρατηρήσουν τα πρώτα κεφάλαια, πώς είναι οργανωμένα, ώστε να απομυθοποιήσουν τη «δυσκολία» που χαρακτηρίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο Διακρότημα εφαρμόζεται φέτος ολοκληρωμένο ”Πρόγραμμα Ομαλής Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο” το οποίο αποτελείται από τρεις άξονες.

  • τον βιωματικό
  • τον μαθησιακό και
  • την ενημέρωση γονέων

Όσον αφορά στον #βιωματικό θα διεξαχθούν δραστηριότητες με τα παιδιά του Δημοτικού αλληλεπιδρώντας και με αυτά του Γυμνασίου.  Με αυτό τον τρόπο εκφράζονται σκέψεις, συναισθήματα, συνήθειες, ομοιότητες και διαφορές των δυο βαθμίδων.

Ο #μαθησιακός άξονας, στόχο έχει να εισάγει τα παιδιά στην ύλη του Γυμνασίου.  Έτσι επιτυγχάνεται μια πρώτη «γνωριμία» με μαθήματα που δεν έχουν ξανασυναντήσει.

Όσο για την #ενημέρωση γονέων, αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη και σαφέστερη καθοδήγησή τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν την μετάβαση που ακολουθεί.

Η μετάβαση  από το Δημοτικό στο Γυμνά­σιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών, που σαν γονείς δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε.

Επικοινωνία + Διακρότημα = Η οικογένεια μου που νοιάζεται για κάθε πτυχή της εκπαίδευσης των παιδιών μου!!!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα εκπαιδευτικά θέματα και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

listening

 

7 + 2 =

Τελευταία Νέα

Popular Education Abbreviations

Popular Education Abbreviations

Μυστικά της Συντομογραφίας: Εκπαιδευτικές Διαδρομές στα Αγγλικά!   Καθώς βαδίζουμε στην εκπαιδευτική μας πορεία, συναντάμε ένα πλήθος από συντομογραφίες που συχνά μας φαίνονται σαν ένας άλλος κώδικας. Ξέρατε ότι υπάρχουν συντομογραφίες στα αγγλικά που μπορούν να...

Διαβάστε Περισσότερα
Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Πώς λέμε τις χρονολογίες στα Αγγλικά?

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον τρόπο που λέμε την χρονολογία στα Αγγλικά και θα προσπαθήσω να σου δώσω παραδείγματα έτσι ώστε να σε βοηθήσω να το καταλάβεις πρακτικά και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαβάσεις ένα έτος να μην κολλήσεις!!!     Οι...

Διαβάστε Περισσότερα