Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο;

από | Δεκ 4, 2018

Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο;

Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο

Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο? Παραμονές Χριστουγέννων και η μαμά του μικρού Νικόλα νεοφερμένου στην πρώτη του δημοτικού περιμένει με αγωνία μπροστά στην τάξη του μονάκριβού της.

Έλεγχοι προόδου εν όψει.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει κάνει τα πάντα για την πρόοδο του γιου της και τις καλύτερες επιδόσεις του στο σχολείο. Έχει μειώσει τις ώρες εργασίας. Κάθεται δίπλα του με τις ώρες να διαβάζουν, του αφηγείται με τη μελιστάλαχτη φωνή της κάθε βράδυ ένα κλασσικό παραμύθι.

Παρόλα αυτά η κυρία Πηνελόπη διαμαρτύρεται για το φτωχό λεξιλόγιο του Νικόλα. Διαμαρτύρεται για τις πενιχρές επιδόσεις του στα μαθήματα. Φίλτατη μαμά και μπαμπά του Νικόλα, του Οδυσσέα, της Μαρίας, της Ελίνας και της Κωνσταντίνας…Αν νομίζετε ότι η πρώτη δημοτικού σηματοδοτεί την αρχή της νοητικής ανάπτυξης του παιδιού σας , κάνετε λάθος!

Κάνουμε λάθος;

Από την αρχή της σύλληψης του παιδιού σας μιλήστε του, φροντίστε να έχετε επικοινωνία μαζί του. Όταν γεννηθεί μη νομίζετε ότι είναι νωρίς για να του διαβάσετε ένα παραμύθι με σύνθετα νοήματα και μην περιμένετε να σας χαμογελάσει για να του τραγουδήσετε. ..

Μπορεί όταν φτάσει δέκα χρονών να σας φαίνεται περίεργο που δε θυμάται ότι του έχετε χιλιοτραγουδήσει το κουνελάκι και την αγελάδα αλλά η μικρή μας αγελάδα, ο γάιδαρος με τα μεγάλα αυτιά και η σοφή η κουκουβάγια έχουν χτίσει τα πρώτα λιθαράκια του οικοδομήματός σας.

Του παιδιού σας, του μεγάλου σας θησαυρού!

Κι αν ασπαστούμε την άποψη των γλωσσολόγων ότι γλώσσα και νόηση συμπορεύονται, αξίζει να ξεκινήσουμε τον αγώνα για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού μας από βρεφική ηλικία.

Καθώς το παιδί περνά από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία φροντίστε για ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον με γαλήνη και αγάπη. Κανένα λουλούδι δεν ανθίζει σε ακατάλληλο έδαφος. Βάλτε επίσης  το παιδί σας νωρίς στο κρεβάτι. Για τα παιδιά κάτω των δέκα ετών οι ώρες ύπνου που συντελούνται γύρω στις 9.00 το βράδυ είναι οι πιο πολύτιμες για την ανάπτυξη και δεν αναπληρώνονται αν κοιμηθεί μέχρι τις 12.00 το άλλο μεσημέρι.

Τα περισσότερα παιδιά με χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο έχουν κακές συνήθειες ύπνου!  Άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο είναι  και μακροβιότεροι. Δε θα θέλατε κάτι τέτοιο για τον απόγονό σας.

Φροντίστε ακόμη ο μικρός μαθητής να έχει το δικό του χώρο για μελέτη. Μπορεί να μην έχετε την οικονομική άνεση να του πάρετε ένα πολυτελές γραφείο αλλά πρέπει να ξέρει ότι η τάδε γωνιά του σπιτιού προορίζεται για την ώρα του διαβάσματός του.

Και προσοχή στο χρόνο!

Βοηθήστε τον άπειρο  μαθητή να βάλει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα ολοκληρώσει τη μελέτη του και να το τηρήσει. Επίσης από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι για να αφομοιωθεί η γνώση πρέπει η πρώτη επαφή με το νέο αντικείμενο να γίνεται μέσα σε 24 ώρες.

Αν η κυρία των Αγγλικών λοιπόν έχει εξηγήσει τον Present Continuous τη Δευτέρα και ο μικρός Νικόλας ετοιμάζεται για την ορθογραφία Παρασκευή μεσημέρι, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αφομοιώσει το συγκεκριμένο γραμματικό φαινόμενο και να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Επίσης αγαπητή μαμά και μπαμπά δείξτε το καλό παράδειγμα!

Διαβάστε κι εσείς, διαβάστε εφημερίδες, περιοδικά, λογοτεχνία. Το βλαστάρι σας θα σας μιμηθεί και θα μάθει να συγκεντρώνεται στη δική του σκέψη. Όχι μόνο στις έτοιμες εικόνες . Θα αναπτύξει τη  φαντασία του και ασυναίσθητα θα αναπτύξει το γλωσσικό αίσθημα και την ορθογραφία. Βάλτε κάτι σε Ντίκενς κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δαβάστε το αγκαλιά με τα παιδάκια σας. Κουβεντιάστε για αυτά που διαβάσατε και εκφράστε τους προβληματισμούς  σας.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι βεβαίως συνταγές για άριστους μαθητές. Τα γονίδια  καθορίζουν φυσικά σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή μας  και  όλοι μας δεν είμαστε γενετικά πλασμένοι για να γίνουμε Αινστάιν. Ούτε και Μπετόβεν ούτε και  Hawking. Σίγουρα όμως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το γενετικό υλικό του παιδιού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν μη τι άλλο να κάνουμε το παιδί μας ένα καλλιεργημένο και ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Καλά Χριστούγεννα και καλή πρόοδο αγαπημένα μας παιδιά και μαμάδες και μπαμπάδες του Νικόλα, του Οδυσσέα,  της Μαρίας, της Ελίνας και της Κωνσταντίνας!

Αφιερωμένο στη γιαγιά μου  που μου έλεγε παραμύθια!!!

Παραμύθια που επινοούσε η ίδια καθώς έραβε σκυμμένη πάνω από τη ραπτομηχανή της!

 

Βασιλική Μαγγανάρη

Καθηγήτρια Αγγλικών  στο φροντιστήριο Επικοινωνία

12 + 11 =

Τελευταία Νέα

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών

10 σημεία επιλογής φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών   Σε κάθε αρχή σχολικής χρονιάς μεταξύ άλλων, υπάρχει και το άγχος για το φροντιστήριο ξένων γλωσσών των παιδιών μας. Ποιο να διαλέξω; Τι να προσέξω; Είναι το κόστος το μοναδικό κριτήριο επιλογής;   Πώς λοιπόν...

Διαβάστε Περισσότερα
Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Varia Lecto: Πως να παραγγείλετε τα βιβλία σας

Φέτος, για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και αποτελεσματική για όλους εσάς, έχουμε κάποιες αλλαγές στο πώς θα αποκτήσετε τα βιβλία:   Μπορούμε να σας στείλουμε τη λίστα των βιβλίων και να τα προμηθευτείτε από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο. Ή να επιλέξετε...

Διαβάστε Περισσότερα
ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023

ELT Excellence Awards 2023   Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, να βρίσκεται στη λίστα των νικητών της ELT Excellence awards από την ELT News στην κατηγορία Teaching Very Young Learners(4-6), για 3 συνεχή χρονιά!!!     2023-Teaching Very...

Διαβάστε Περισσότερα