εκπαιδευτική ρομποτική

Εκπαιδευτική ρομποτική! Τι είναι & πως βοηθάει τα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά τον όρο #Εκπαιδευτική Ρομποτική. Ολοένα και περισσότερα σχολεία και φροντιστήρια εντάσσουν την ρομποτική στο πρόγραμμα σπουδών τους. Όλο και περισσότερα παιδιά αναζητούν στα καταστήματα παιχνιδιών σετ ρομποτικής για κατασκευές στο σπίτι. Τι είναι όμως η Εκπαιδευτική ρομποτική και πως βοηθάει τα παιδιά;

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι η #επιστήμη της ρομποτικής. Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ρομπότ για διάφορες εργασίες, όμως αυτός παίρνει τις αποφάσεις και δίνει τις εντολές.

Πως όμως αυτό μπορούν οι εκπαιδευτικοί να το εντάξουν στο πρόγραμμα σπουδών τους;

Τα ρομπότ που χρησιμοποιούμε στην #εκπαίδευση είναι πολύ απλά ώστε να είναι εύκολα στην διαχείριση από όλα τα παιδιά. Το παιδί μέσα από τα μαθήματα της ρομποτικής πρέπει από μόνο του να χτίζει τη γνώση και να εφαρμόζει βασικούς κανόνες κατασκευής και προγραμματισμού. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και περίπλοκο, όμως δεν είναι!

Η Ρομποτική είναι ένα μάθημα μέσω του οποίου η #μάθηση επέρχεται μέσα από το παιχνίδι . Επομένως στόχος των μαθημάτων είναι η ενσωμάτωση του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να διασκεδάσει και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του!

Το να ασχοληθεί ένα παιδί με τη εκπαιδευτική ρομποτική από μικρή ηλικία έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του όπως :

  • δημιουργικότητα
  • ομαδικότητα
  • συνεργασία και
  • επίλυση προβλημάτων.

Η γνώση αυτή ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να λειτουργήσει, καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας. Η #εκπαίδευση με τη #ρομποτική πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών που δουλεύουν σε ομάδες και αναπτύσσουν το αίσθημα της συνεργασίας αλλά και του συναγωνισμού. Τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν π.χ από την δημιουργία ενός αυτοκινήτου που στη συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιο θα τρέξει πιο γρήγορα.

Μέσα από τα #μαθήματα της ρομποτικής, πρέπει να δείξουμε στα παιδιά ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι κάτι δύσκολο που πρέπει να φοβούνται, αλλά και το οποίο χρησιμοποιούμε κάθε μέρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας ώστε να την διευκολύνουμε και να την κάνουμε καλύτερη.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@epikinonia-school.gr

 

Ελένη Κορδονούρη

Καθηγήτρια Αγγλικών

Facebook

instagram