Διατροφή Παιδιού
Η διατροφή ενός παιδιού 7-10 ετών προσχολικής ηλικίας πρέπει να είναι αρκετά ισορροπημένη, ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να προφυλαχθεί ως ενήλικας από ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκειες, όπως σιδηροπενική αναιμία ή οστεοπόρωση.
Τι είναι «ισορροπημένη διατροφή»;
Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, τα οποία πρέπει να προσφέρουν και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:
• 2-4 φρούτα/ημέρα
• 2-3 γαλακτοκομικά/ημέρα
• Σαλάτα σε κάθε γεύμα
• 2 φορές/εβδομάδα ψάρι
• 2 φορές/εβδομάδα όσπρια
• 2 φορές/εβδομάδα κοτόπουλο
Η σημασία του πρωινού
Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν μειωμένη επίδοση, συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η γλυκόζη στο αίμα και ο εγκέφαλος δεν τροφοδοτείται ικανοποιητικά.
Ορισμένες ιδέες για πρωινό για την Διατροφή του παιδιού είναι οι εξής (ενδεικτικές):
• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά
• 1 φλιτζάνι γάλα με 1 κομμάτι κέικ
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με βούτυρο και μέλι
• 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού
• 1 αβγό, 1-2 φέτες ψωμί με λίγο τυρί
Καλό θα ήταν να καταναλώνεται στο πρωινό και ένα φρούτο, όμως είναι δύσκολο για ένα παιδί που δεν έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό να καταναλώσει τέτοιες ποσότητες. Συνίσταται σταδιακή εισαγωγή τροφίμων: πρώτα ένα ποτήρι γάλα, ύστερα και ένα κομμάτι κέικ, και τέλος το φρούτο.
Η σημασία του δεκατιανού
Για να προληφθεί η πτώση των επιπέδων της γλυκόζης, ένα παιδί πρέπει να τρώει κάθε 4 ώρες. Τέτοιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί το ακόμα μικρό ήπαρ ενός παιδιού να καλύψει τις ανάγκες του ήδη πλήρως ανεπτυγμένου εγκεφάλου του. Για αυτό το λόγο, ένα εξίσου σημαντικό γεύμα για ένα παιδί είναι το δεκατιανό.
Γεύματα μπροστά από την τηλεόραση
Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος έχει συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση τροφής ασυνείδητα, καθώς και με την κατάποση μεγάλων κομματιών τροφής τα οποία δεν πέπτονται σωστά και δημιουργούν στομαχικά προβλήματα. Καλό θα ήταν λοιπόν η τηλεόραση κατά την διάρκεια των γευμάτων να μένει κλειστή, ώστε να μην αποκτηθεί αυτή η κακιά συνήθεια που θα οδηγήσει σε προβλήματα. Έτσι, το παιδί να μάθει την ώρα του φαγητού να κοινωνικοποιείται και να απολαμβάνει την παρέα της οικογένειάς του.
Διαχείριση γλυκών
Επειδή τα παιδιά γνωρίζουν την ύπαρξη των γλυκών, η πλήρης απαγόρευση δεν έχει αποτέλεσμα. Τα γλυκά πριν το γεύμα ελαττώνουν την όρεξη, επομένως θέτουμε αυτόν τον περιορισμό και εξηγούμε στο παιδί το λόγο. Προσπαθούμε να ετοιμάζουμε γλυκά με φρούτα, και φροντίζουμε το παιδί, αν πρόκειται να φάει γλυκό, να έχει καταναλώσει πρώτα και το γεύμα του και το φρούτο. Σε καμία περίπτωση τα γλυκά δεν πρέπει να προσφέρονται ως επιβράβευση ή ως δωροδοκία. Μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά έναν «προϋπολογισμό» γλυκών (π.χ. 1 την εβδομάδα) και να διαλέγουνε εκείνα πότε θα το καταναλώσουν.
Μη αποδοχή τροφής
Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να φάει, δεν δημιουργούμε εντάσεις στο σπίτι για ζητήματα φαγητού. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε ποικιλία τροφίμων, χωρίς συναισθηματισμούς, και πάντα εμείς πρώτοι δίνουμε το παράδειγμα, χωρίς να πιέζουμε το παιδί. Φροντίζουμε τα προσφερόμενα τρόφιμα να έχουν ωραία υφή, να είναι τρυφερά, μαλακά και ζουμερά, και αποφεύγουμε την χρήση καρυκευμάτων επειδή τα παιδιά διαθέτουν πολλούς γευστικούς κάλυκες. Εάν το παιδί δείξει ενδιαφέρον στο νέο φαγητό που παρουσιάζεται, αποφεύγουμε να το κάνουμε θέμα.
Αλλαγή συμπεριφοράς
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές στην συμπεριφορά γίνονται σταδιακά. Μπορεί να ακούγονται βουνό όλα αυτά αλλά αν ξεκινήσουμε να υλοποιούμε έστω και μία συμβουλή, μετά από λίγο καιρό που θα μας γίνει συνήθεια, θα μπορούμε να ενσωματώσουμε και άλλη μια καλή συνήθεια στην μέρα μας, και άλλη μια, και ακόμα μία, ώσπου να φτάσουμε πιο κοντά στο ιδανικό. Η σωστή διατροφή εξασφαλίζει υγεία στην ενήλικη ζωή και αποτελεί έναν τομέα που είναι κρίμα να παραμελείται.