Βιωματική διδασκαλία και μάθηση

από | Μαρ 5, 2019

Βιωματική διδασκαλία και μάθηση

Η Βιωματική διδασκαλία στην ξενόγλωση εκπαίδευση

Βιωματική Διδασκαλία και μάθηση.

Η βιωματική μάθηση συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης και διδασκαλίας αρκετά ευέλικτο, αποτελεσματικό και γεμάτο κίνητρα και δυνατότητες. Μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε μαθητή. Βοηθάει τους μαθητές να προσεγγίσουν τη γνώση μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και προσλαμβάνουσες.

Η βιωματική μάθηση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα σχολικά βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και την απομνημόνευση της “ ύλης ”.

Βιωματική Διδασκαλία και μάθηση είναι μια διαφορετική μέθοδος

Η μέθοδος αυτή, επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη μάθηση, θεωρώντας σημαντικές τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τις ερωτήσεις και απορίες των μαθητών που συζητιούνται ελεύθερα στην τάξη.

Επιπλέον, τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες, επικοινωνούν τα βιώματά τους, επεξεργάζονται από κοινού τις αντιδράσεις τους, θέτουν τους δικούς τους στόχους, εκφράζονται και δημιουργούν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βιωματικής εκμάθησης, λοιπόν;

⇒ Καλλιεργεί τη γλωσσική ικανότητα μέσα από παιχνίδι, τραγούδι και χορό, παραμύθι και θεατρικό παιχνίδι
⇒ Δημιουργεί ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα
⇒ Εξάπτει τη φαντασία και την έμφυτη περιέργεια και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα
⇒ Αξιοποιεί τις δυνατότητες των παιδιών

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά:

♦  Αφομοιώνουν λέξεις, τραγούδια και εκφράσεις στην αγγλική γλώσσα.
♦  Παίζουν και συνεργάζονται με την ομάδα μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την εξοικείωση με την ξένη γλώσσα.
♦  Συνδέουν τη μάθηση με την κίνηση, τη συνεργασία και τη θετική εμπειρία σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον. Δεν υπάρχει το στρες του ανταγωνισμού ή της βαθμολογίας.

Μέσα από το #βιωματικό παιχνίδι, η γνώση γίνεται ενεργητική, βιώνεται και η κατάκτησή της συνδέεται με τη ζωή, τα πραγματικά αντικείμενα και τις χειροπιαστές εμπειρίες.

Από δύο έως περίπου οκτώ ετών, τα παιδιά ακούνε, βλέπουν, γεύονται, μιμούνται, και με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν καλύτερα. Σε αυτή, λοιπόν, την #ηλικία είναι πολύ εύκολο να αρχίσουν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα.  Mάλιστα και πολύ γρήγορα, με το τραγούδι, το ποίημα, τη κατασκευή και το παιχνίδι (όπως μαθαίνουν, άλλωστε, και τη μητρική τους), χρησιμοποιώντας δηλαδή το #συναίσθημα και τις #αισθήσεις.

Η νηπιακή και προσχολική ηλικία είναι μια καλή περίοδος για να αρχίσουν να έρχονται απλώς σε επαφή με μια ξένη γλώσσα. Έτσι τη μαθαίνουν εμπλουτίζοντας το #λεξιλόγιό τους με ξένες λέξεις.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει η γνώση να «μεταφέρεται» στο παιδί αυτής της ηλικίας (προσχολικής) ως #μάθημα! Και σε καμία περίπτωση ως μάθημα υποχρεωτικό. Αν για το παιδί είναι ένα ακόμα παιχνίδι, έχουμε πολλές πιθανότητες να αγαπήσει την ξένη γλώσσα και να τη μάθει με μεγαλύτερη ευκολία αργότερα.

 

Ελένη Γωγούση

Καθηγήτρια Αγγλικών 

 

 

6 + 1 =

Τελευταία Νέα

Influencers of Epikinonia

Influencers of Epikinonia

Στην Επικοινωνία… δεν μαθαίνουμε απλώς Αγγλικά – τα ζούμε!   Και τώρα ήρθε η στιγμή να το δείξουμε και στον κόσμο μέσα από έναν μοναδικό διαγωνισμό:   Influencers of Epikinonia   Προσκαλούμε όλα τα παιδιά μας να γίνουν οι μικροί μας influencers και να...

Διαβάστε Περισσότερα
First Conditional

First Conditional

Χρησιμοποιούμε First Conditional για να μιλήσουμε για μια ρεαλιστική ή πιθανή κατάσταση στο μέλλον. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αν γίνει η προϋπόθεση. Δομή (Structure): If + Present Simple, will + base infinitive 👉 If + ρήμα σε Present Simple, will + ρήμα σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Relative Pronouns

Relative Pronouns

Χρησιμοποιούμε relative pronouns (who, which, that, whose, where) για να συνδέσουμε προτάσεις ή να δώσουμε επιπλέον πληροφορίες για κάποιον ή κάτι.     Use:   Who→ refers to people. Example: This is the man who helped me.     Which → refers to...

Διαβάστε Περισσότερα